BAU'da 'Küresel Rekabette Denizler ve Koridorlar' paneli: Bakan yardımcıları öğrencilerle buluştu

Bahçeşehir Üniversitesi'nde düzenlenen panelde Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı yetkilileri Mavi Vatan, ulaşım koridorları ve stratejik projeler üzerine değerlendirmelerde bulundu.

Yayın Tarihi: 12.05.2026 11:21
Güncelleme Tarihi: 12.05.2026 11:29

BAU'da 'Küresel Rekabette Denizler ve Koridorlar' paneli: Bakan yardımcıları öğrencilerle buluştu

BAU'da 'Küresel Rekabette Denizler ve Koridorlar' paneli düzenlendi

Bahçeşehir Üniversitesi (BAU) Güney Kampüs'te gerçekleştirilen "Küresel Rekabette Denizler ve Koridorlar" paneli, denizcilik ve ulaşım koridorlarının stratejik önemini odağına aldı. Etkinlik, BAU Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Kulübü tarafından organize edildi ve akademisyenler, öğrenciler ile kurum temsilcilerinin katılımıyla sürdü.

Panelde kimler konuştu?

Panele Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcıları Durmuş Ünüvar ve Osman Boyraz, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Dış İlişkiler Genel Müdürü Burak Aykan, İMEAK Deniz Ticaret Odası Başkanı Tamer Kıran ve BAU Yönetim Bilimleri Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi Rahmi İncekara konuşmacı olarak katıldı. Etkinlikte ayrıca BAU Rektörü Prof. Dr. Esra Hatipoğlu, BAU Mütevelli Heyeti Üyesi Saygın Şenel, akademisyenler ve öğrenciler yer aldı.

Mavi Vatan ve Misak-ı Milli vurgusu

Panelde "Türk Denizciliği ve Mavi Vatan" başlığıyla konuşma yapan Bakan Yardımcısı Durmuş Ünüvar, deniz yollarının küresel ticaretteki rolüne dikkat çekti. Ünüvar, sunumunda Kuzey Kutbu rotalarından Hürmüz Boğazı'ndaki gelişmelere, Ukrayna-Rusya krizinin etkilerinden Kızıldeniz'deki güvenlik sorunlarına kadar farklı örneklerle deniz yollarının önemini analiz etti.

Ünüvar, Türkiye ile Libya arasındaki ilişkiler ve Mavi Vatan Haritası hakkında şu ifadeleri kullandı: "Mavi Vatan Haritası ve Misak-ı Milli Haritası hafızamıza kazınmalı ve nesilden nesile aktarılmalıdır. Bunu asla unutmamalıyız". Ayrıca 2019 yılında imzalanan Türkiye-Libya Deniz Yetki Alanları Anlaşması'nın stratejik önemine değinerek, anlaşmanın bölgesel deniz kaynakları ve denizaltı altyapısına ilişkin etkilerini vurguladı. Ünüvar, 1936 tarihli Montrö Boğazlar Sözleşmesi'nin de önemine dikkat çekti.

Kalkınma Yolu Projesi ve Hürmüz Boğazı'nın etkisi

Bakan Yardımcısı Osman Boyraz, "Türkiye Yüzyılı'nda Ulaştırma Vizyonu" başlıklı sunumunda ülkenin coğrafi konumunun koridorlar açısından taşıdığı değeri ele aldı. Boyraz, sözünde "Türkiye olmadan koridor olmaz" ifadesini motto olarak kullandı ve Basra Körfezi'ndeki Faw Limanı'na bağlanacak Kalkınma Yolu Projesine dikkat çekti.

Boyraz, Hürmüz Boğazı'nda yaşanan olayların bu projenin önemini artırdığını belirterek, hattın 1200 kilometrelik bir uzunluğa sahip olacağını ve projenin 2030 yılında tamamlanmasının hedeflendiğini ifade etti. Bu projenin Türkiye'yi iç hatlardan Avrupa'ya bağlayacak stratejik bir güzergâh sunacağını vurguladı.

Zengezur Koridoru ve tarihî öngörüler

Boyraz, Zengezur Koridoru'nun bölgesel bağlantılar açısından taşıdığı önemi tartışırken, Mustafa Kemal Atatürk'ün Iğdır'daki Dilucu ile ilgili öngörüsüne değindi. Boyraz, Dilucu'nun coğrafi konumunun Zengezur Koridoru'nun mümkün olmasında belirleyici olduğunu belirterek, Atatürk'ün erken dönemde bu tür stratejik bağların önemini görmesinin altını çizdi.

Panel, dünya deniz yollarının ticarî ve stratejik rollerinin yanı sıra Türkiye'nin bölgesel projeler ve diplomasi yoluyla bu alanlardaki konumunu güçlendirme stratejilerini tartışmasıyla sona erdi.

BAHÇEŞEHİR ÜNİVERSİTESİ (BAU) 'KÜRESEL REKABETTE DENİZLER VE KORİDORLAR’ PANELİNE EV SAHİPLİĞİ...

BAHÇEŞEHİR ÜNİVERSİTESİ (BAU) 'KÜRESEL REKABETTE DENİZLER VE KORİDORLAR’ PANELİNE EV SAHİPLİĞİ YAPTI. ULAŞTIRMA VE ALTYAPI BAKAN YARDIMCILARI DURMUŞ ÜNÜVAR VE OSMAN BOYRAZ'IN DA KATILDIĞI ETKİNLİKTE, ‘MAVİ VATAN’DAN, ULAŞIM KORİDORLARINA BİRÇOK KONU ELE ALINDI. BAKAN YARDIMCISI ÜNÜVAR, MAVİ VATAN'LA İLGİLİ YAPTIĞI KONUŞMADA "MAVİ VATAN VE MİSAK-I MİLLİ HARİTALARI HAFIZAMIZA KAZINMALI, NESİLDEN NESİLE AKTARILMALIDIR" DEDİ.

BAHÇEŞEHİR ÜNİVERSİTESİ (BAU) 'KÜRESEL REKABETTE DENİZLER VE KORİDORLAR’ PANELİNE EV SAHİPLİĞİ...

Yazar
EDİTÖR

Fatma Öztürk

Merhaba, ben Fatma Öztürk. 26 yaşındayım, İzmir. aksiyon.com.tr Gündem için yerel yönetimler ve şehir haberlerini takip ediyorum. Benim önceliğim insan hikayeleri ve toplumsal sorunlar. Vatandaşın sesini duyurmayı seviyorum, empati yeteneğimin yüksek olduğunu söylerler.