Türkiye'nin önemli tarım merkezlerinden biri olan Batman'da, üretilen buğday ve arpanın hasadından sonra tarlada kalan saplar, büyük ve küçükbaş hayvanların beslenmesi için önemli bir kaynak haline geliyor.
Ekim ve kasım aylarında tohumları toprakla buluşturulan buğday ve arpa, haziranda başaklarının sararmasıyla birlikte hasat edilmeye başlanıyor. Temmuz ayına kadar süren hasat çalışmalarının ardından, buğday ve arpadan geriye kalan saplarla dolu tarlalar, hayvanlar için geniş otlanma alanları oluşturuyor.
Tarım ve hayvancılıkla uğraşan 38 yaşındaki Sadık Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çocukluğundan beri bu sektörde olduğunu söyledi. 300 dönüm arazide buğday, arpa ve mercimek ürettiğini belirten Yılmaz, hasadını sorunsuz bir şekilde tamamladığını ifade etti.
Bu yıl yaşanan tarımsal kuraklığa dikkat çeken Yılmaz, "Bu sene yağışların az olması nedeniyle kuraklıkla mücadele ediyoruz. 300 küçükbaş ve 10 büyükbaş hayvanım var. Şu an hayvanlarımızı buğday tarlalarına bıraktık. Saman da yaptık ama az oldu. Hasat sonrası tarlada geriye kalan saplarda hayvanları otlatıyoruz," dedi.
Mahmut Yılmaz ise hayvanlarını sabah erken saatlerde otlatmaya çıkardığını, belirli aralıklarla sulamak için köye getirip, gece geç saatlere kadar tarlalarda otlatmaya devam ettiğini dile getirdi. "Biçerdöverden arta kalan saplarda hayvanlarımızı otlatıyoruz. Samanın her gramını değerlendiriyoruz, ziyan edilmiyor. Sonuçta burada hem çiftçilik var hem hayvancılık var. Bu iki mesleği birlikte sürdürüyoruz," diyen Yılmaz, hayvancılık ve tarım mesleğinin atalarından kalan bir miras olduğunu ve bu mirasa sahip çıkmaya çalıştıklarını anlattı.
Türkiye'nin önemli tarım merkezlerinden Batman'da üretilen buğday ve arpanın hasadı sonrası tarlada kalan saplar, büyük ve küçükbaş hayvanlar için beslenme kaynağı oluyor.
Türkiye'nin önemli tarım merkezlerinden Batman'da üretilen buğday ve arpanın hasadı sonrası tarlada kalan saplar, büyük ve küçükbaş hayvanlar için beslenme kaynağı oluyor.