Kocasinan Belediyesi'nin geri dönüşüm çalışmaları çevre ve ekonomiye katkı sağlıyor
Kocasinan Belediye Başkanı Ahmet Çolakbayrakdar, belediyenin yürüttüğü geri dönüşüm çalışmalarıyla hem çevreye hem de ekonomiye somut katkılar sağlandığını duyurdu. Başkan Çolakbayrakdar, karton atığını geri dönüştürerek 889 bin 867 ağacın kesilmesini önlediklerini belirtti.
Çolakbayrakdar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 30 Mart Uluslararası Sıfır Atık Günü vesilesiyle yaptığı açıklamaya da atıfta bulunarak, "Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın 30 Mart Uluslararası Sıfır Atık Günü vesilesiyle yaptığı açıklamada, 2017 yılında kıymetli eşi Emine Erdoğan’ın öncülüğünde başlatılan Sıfır Atık Hareketi’nin bugün küresel bir çevre hareketine dönüştüğü ve bu kapsamda toplam 90 milyon ton atığın geri kazanıldığı, bu sayede Türkiye ekonomisine 365 milyar lira katkı sağlandığı ifade edilmiştir." dedi.
KAYÇEV tesisi ve işleme kapasitesi
Teknolojiyle donatılmış Anadolu’nun tek ve modern geri dönüşüm tesisi KAYÇEV, günlük 40 ton atık işleme kapasitesine sahip. Tesiste kaynağında ayrıştırılmış ambalaj atıkları tasnif edilerek yeniden ekonomiye kazandırılıyor. Günlük hayatta sıkça kullanılan pet şişeler, renkli ve şeffaf naylonlar, alüminyum, bakır, krom gibi metaller, cam şişeler ile her türlü kâğıt ve karton kutular KAYÇEV'de işlem görüyor ve geri dönüşüme kazandırılıyor.
Bu kapsamda geri dönüşüm tesisi KAYÇEV ile son 10 yılda 47 bin 35 ton kâğıt-karton atığını geri dönüştürerek 889 bin 867 adet ağacın kesilmesini önlediklerini vurgulayan Çolakbayrakdar, böylelikle ülke ekonomisine ve doğaya daha fazla katkı sağladıklarını belirtti ve "Sıfır Atık Projesi"ne tam destek verdiklerini ekledi.
Ulusal sıralamada birincilik
Başkan Çolakbayrakdar, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın yetkilendirdiği Aydınlatma Gereçleri İmalatçıları Derneği (AGİD) 2022 verilerine göre Kocasinan Belediyesi’nin topladığı 7 bin 560 kilogram aydınlatma atığı ile Türkiye genelinde aydınlatma ekipmanları atık grubunda birinci olduğunu hatırlattı.
Çolakbayrakdar, geri dönüşümün bireylerin ve kurumların katkıda bulunabileceği bir sosyal sorumluluk projesi olduğunu belirterek, çalışmaların sürdürüleceğini kaydetti.
KOCASİNAN BELEDİYE BAŞKANI AHMET ÇOLAKBAYRAKDAR, CUMHURBAŞKANI RECEP TAYYİP ERDOĞAN’IN 30 MART ULUSLARARASI SIFIR ATIK GÜNÜ DOLAYISIYLA YAPTIĞI AÇIKLAMAYA ATIFTA BULUNARAK SIFIR ATIĞA TAM DESTEK VERDİKLERİNİ, BUGÜNE KADAR 47 BİN 35 TON KÂĞIT-KARTON ATIĞINI GERİ DÖNÜŞTÜREREK 889 BİN 867 AĞACIN KESİLMESİNİ ÖNLEDİKLERİNİ VE BU ÇALIŞMALARLA TÜRKİYE EKONOMİSİNE BÜYÜK KATKI SAĞLADIKLARINI BELİRTTİ.