Bist 100
10.341,35 0%
DOLAR
32,32 0,19%
EURO
34,74 0,05%
ALTIN
2.389,43 0,05%

Bankadan taşıt kredisi çekenler hapı yuttu! Sıfır ve ikinci el araç alanlar eyvah diyecek

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), taşıt kredilerinde önemli bir değişikliğe giderek taksit sınırlarını güncelledi. Yapılan düzenlemeyle, taşıt alımı için kullanılan kredilerin vade süreleri belirli kriterlere göre revize edildi. İşte detaylar...

Yayın Tarihi: 26.03.2024 11:24
Güncelleme Tarihi: 26.03.2024 11:24

Bankadan taşıt kredisi çekenler hapı yuttu! Sıfır ve ikinci el araç alanlar eyvah diyecek

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), taşıt kredilerinde önemli bir değişikliğe imza attı. Yapılan düzenlemeyle, taşıt alımı için kullanılan kredilerin taksit sınırları yeniden belirlendi.

BDDK'nın aldığı karara göre, nihai fatura değeri 1 milyon 600 bin Türk Lirası ve altında olan taşıt alımları için kullandırılan kredilerin vadesi 48 ay olarak belirlendi. Bununla birlikte, nihai fatura değeri 4 milyon Türk Lirası'nın üzerinde olan ve 5 milyon Türk Lirası'yı geçmeyen taşıt alımları için kullandırılan kredilerin vade süresi 12 ay olarak sınırlandırıldı.

 

TAŞIT KREDİLERİNDE TAKSİT SÜRELERİ YENİDEN BELİRLENDİ

BDDK'nın aldığı karara göre, nihai fatura değeri 1 milyon 600 bin Türk Lirası ve altında olan taşıt alımları için kullandırılan kredilerin vadesi 48 ay olarak belirlendi. Bununla birlikte, nihai fatura değeri 4 milyon Türk Lirası'nın üzerinde olan ve 5 mi

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), taşıt kredilerinde önemli değişikliklere gittiğini duyurdu. BDDK'nın yeni kararına göre, Türkiye'deki bankalar artık taşıt alımlarına ilişkin kredi vade sürelerini yeniden düzenleyecekler. Bu kararın temelinde, 13 Haziran 2006 tarihli ve 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu'nun Geçici 12. maddesi yer alıyor. Söz konusu madde, mükellefler tarafından üretilen sadece elektrik motorlu taşıtlar için özel bir düzenleme öngörüyor.

Yeni düzenlemeye göre, taşıt alımlarında kredi vade süreleri, alınan aracın nihai fatura değerine göre belirlenecek. Örneğin, 1 milyon 600 bin Türk Lirası ve altında olan araçlar için kredi vadesi 48 ay olarak uygulanacak. Ancak, nihai fatura değeri 1 milyon 600 bin Türk Lirası'nın üzerinde olan ve 3 milyon Türk Lirası'nı aşmayan araçlar için vade süresi 36 ay olarak belirlendi. 3 milyon Türk Lirası üzerinde olan ancak 4 milyon Türk Lirası'nı aşmayan araç alımlarında ise vade süresi 24 ay olarak uygulanacak. 4 milyon Türk Lirası'nın üzerinde olan ve 5 milyon Türk Lirası'nı aşmayan araç alımlarında ise vade süresi 12 ay olacak.

b) Kredi Yönetmeliğinin 12’nci maddesinin ikinci fıkrası ile Finansal Kurumlar Yönetmeliğinin 11/A maddesinin birinci fıkrasında düzenlenen taşıt teminatlı krediler hariç, tüketicilere binek araç edinimi amacıyla kullandırılacak taşıt kredilerinde veya yapılacak finansal kiralama işlemlerinde, kredi tutarının taşıtın değerine oranının;

Buna göre, nihai fatura değeri 1 milyon 600 bin Türk Lirası ve altında olan taşıtlar için kredi tutarının taşıtın değerine oranı yüzde 70'i aşamayacak. Aynı şekilde, nihai fatura değeri 1 milyon 600 bin Türk Lirası üzerinde olup 3 milyon Türk Lirası'nın üzerinde olmayan taşıtlar için bu oran yüzde 50 olarak belirlendi. Değer aralığına göre devam eden oranlar şu şekilde: 3 milyon Türk Lirası üzerinde olup 4 milyon Türk Lirası'nın üzerinde olmayan taşıtlar için yüzde 30, 4 milyon Türk Lirası üzerinde olup 5 milyon Türk Lirası'nın üzerinde olmayan taşıtlar için yüzde 20, ve 5 milyon Türk Lirası'nın üzerinde olan taşıtlar için ise yüzde sıfır olarak belirlendi.

Bu düzenleme, taşıt alımlarında finansman imkanlarını değerlendiren tüketiciler için de dikkate alınması gereken önemli bir değişiklik olarak öne çıktı.