Balık tazeliğinde göze güvenilmez, satıcı uyardı
Bolu balık tezgâhlarında hareketliliğin arttığı kış döneminde, tüketicilerin en çok yanıldığı konulardan biri balık tazeliği kriterleri oluyor. Yılların balıkçısı İlhan Başaran, tazelik belirlemede göze bakmanın yanıltıcı olduğunu vurgulayarak pazarda dikkat edilmesi gereken noktaları paylaştı. Başaran, ayrıca pazarda balık fiyatlarının geniş bir aralıkta seyrettiğine de dikkat çekti.
Uzmanın uyarıları ve dikkat edilmesi gerekenler
Göze bakarak tazelik anlaşılmaz: Başaran, "Ben balığın gözüne bakıp tazeliğini anlarım diyen yalan söyler" ifadelerini kullanarak gözün tazeliği belirlemede güvenilir bir gösterge olmadığını söyledi.
İstavrit için püf noktaları: İstavritte tazeliğin daha çok renginden ve balığın şekline bakılarak değerlendirilebileceğini belirten Başaran, "İstavrit kırmızıysa, rengi parlıyorsa ve balık kıvrıksa tazedir" dedi. Bu unsurlar, istavrit alırken öncelikle kontrol edilmesi gerekenler arasında yer alıyor.
Mezgitte hassasiyet ve karın kontrolü: Mezgitin çok hassas bir tür olduğuna işaret eden Başaran, bayat mezgitin kolaylıkla ayırt edilebileceğini kaydetti: "Mezgit çok hassastır. Bayat olduğu zaman karınları patlar. Eğer balığın karnı patlaksa bayattır, o şekilde almayın." Ayrıca mezgitte yara veya parçalanma olmamasının tazelik göstergesi olduğuna dikkat çekti: "Mezgittin hiçbir yerinde yara olmaması lazım" ve "Mezgit patlak değilse tazedir."
Pratik alım önerisi
Pazarda balık seçerken gözlem, karın durumu ve balığın genel bütünlüğü ön plana çıkarılmalı; göze dayalı tek başına bir kıstas olarak hareket edilmemelidir. Başaran’ın açıklamaları, özellikle istavrit ve mezgit alımlarında nelere öncelik verilmesi gerektiğine açıklık getiriyor.
BOLU’DA UZUN YILLARDIR BALIKÇILIK YAPAN İLHAN BAŞARAN, BALIĞIN TAZELİĞİNİN GÖZÜNDEN ANLAŞILMAYACAĞINI BELİRTEREK, ÖZELLİKLE İSTAVRİT VE MEZGİTTE DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN PÜF NOKTALARINI ANLATTI.