Gençlerde ani ölümlerin yüzde 90'ı genetik nedenlere bağlı, Prof. Dr. Hasan Pekdemir uyardı

Prof. Dr. Hasan Pekdemir, 15-20 yaş altı ani ölümlerin büyük çoğunluğunun genetik nedenli olduğunu ve riskli gençlerin kardiyolojik tarama yaptırması gerektiğini vurguladı.

Yayın Tarihi: 21.01.2026 10:16
Güncelleme Tarihi: 21.01.2026 10:17

Gençlerde ani ölümlerin yüzde 90'ı genetik nedenlere bağlı, Prof. Dr. Hasan Pekdemir uyardı

Gençlerde ani ölümlerin yüzde 90'ı genetik nedenlere bağlı

Prof. Dr. Hasan Pekdemir: Gençlerdeki ani ölümler sıkça yanlış değerlendiriliyor

İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Pekdemir, genç yaşta meydana gelen ani ölümlerin ve kalp krizlerinin büyük çoğunluğunun genetik nedenlere bağlı olduğunu belirtti. Uzman, özellikle genç yaş grubundaki vakaların değerlendirilmesinde dikkatli olunması gerektiğini söyledi.

Prof. Dr. Pekdemir, "Özellikle 15-20 yaş altı grupta meydana gelen ani ölümler çoğu zaman yanlış şekilde kalp krizi olarak değerlendiriliyor. Bu yaş grubunda ani ölümlerin yüzde 90’ı genetik nedenlere bağlıdır" ifadelerini kullandı.

Uzman, koroner arter hastalığının dünya genelinde ölümlerin önemli bir nedeni olduğunu ancak gençlerdeki ani ölümlerin büyük bölümünün genetik faktörlere dayandığını vurguladı. Gençlerde görülen ani ölümler arasında koroner arter anomalileri, doğuştan kalp kası hastalıkları, hipertrofik kardiyomiyopati, uzun QT sendromu, Brugada sendromu, geçirilmiş viral enfeksiyonlar ve bazı ilaç ya da uyuşturucu kullanımlarının sayıldığını belirtti.

Prof. Dr. Pekdemir, yirmili yaş altındaki ani ölümlerin erişkin yaşta görülen kalp damar tıkanıklığıyla ilişkili olmadığını ve bu genetik kökenli rahatsızlıkların önceden tespit edilebileceğini kaydetti. Ayrıca, "Ailelerinde 40-45 yaş altında ani ölüm öyküsü olan gençler, ağır spor ve atletik faaliyetlere başlamadan önce mutlaka kardiyolojik taramadan geçmeli" uyarısında bulundu.

Taramada basit EKG, fizik muayene ve ekokardiyografi ile riskin önceden belirlenebileceğini ve genetik bir hastalık varsa gerekli önlemler ile tedavinin erkenden başlatılabileceğini ifade etti.

"GENÇLERDE ANİ ÖLÜMLERİN YÜZDE 90'I GENETİK NEDENLERDEN KAYNAKLANIYOR

"GENÇLERDE ANİ ÖLÜMLERİN YÜZDE 90'I GENETİK NEDENLERDEN KAYNAKLANIYOR

İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ KARDİYOLOJİ ANA BİLİM DALI ÖĞRETİM ÜYESİ PROF. DR. HASAN...

Yazar
EDİTÖR

Ali Yıldırım

Ben Ali Yıldırım, 31 yaşındayım, İstanbul. aksiyon.com.tr Gündem ekibinin gece editörüyüm. Siz uyurken ben gelen haber akışını yönetir, manşetleri belirlerim. Stres altında çalışmaya alışkınım ama ekibi ayakta tutan espriler de benden çıkar.