DOLAR
42,81 -0,03%
EURO
50,29 -0,25%
ALTIN
6.069,3 -1,62%
BITCOIN
3.859.762,92 -2,17%

Bakan Yumaklı: Burdur’a son 23 yılda 48 milyar lira destek, 218 sulama tesisi hizmete alındı

Bakan İbrahim Yumaklı, Burdur’a son 23 yılda 48 milyar lira yatırım yapıldığını, 218 sulama tesisiyle 400 bin dekarın sulamaya açıldığını açıkladı.

Yayın Tarihi: 22.12.2025 14:00
Güncelleme Tarihi: 22.12.2025 14:13

Bakan Yumaklı: Burdur’a son 23 yılda 48 milyar lira destek, 218 sulama tesisi hizmete alındı

Bakan Yumaklı'nın Burdur Açıklamaları

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Burdur temasları kapsamında katıldığı 6. Uluslararası Mehmet Akif Ersoy Bilim ve Sanat Ödülleri Töreni'nde kente yapılan yatırımlar ve tarım politikalarına ilişkin kapsamlı açıklamalarda bulundu. Yumaklı, Mehmet Akif Ersoy için "İstiklal Marşımızın müellifi Mehmet Akif, milletimizin dini ve milli hislerine en güçlü şekilde tercüman olmuş, büyük şairimizdir" ifadelerini kullandı.

Yatırımlar, destekler ve sulama projeleri

Bakan Yumaklı, Burdur Gölü Eylem Planını açıkladıklarını belirterek Burdur'un su kaynakları ve doğa varlıkları açısından önemine vurgu yaptı. Yumaklı'nın verdiği bilgiye göre şehirde son 23 yılda 48 milyar lira tutarında destek ve yatırım gerçekleştirildi; su ve sulama alanında ise 218 tesis hizmete alındı.

Bu yıl içinde Aşağımüslümler Düğer Sulaması (Burdur merkez) ile Gökçeyaka 1. ve 2. Kısım YAS Sulama Şebekesinin (Yeşilova) tamamlandığını belirten Yumaklı, "Hizmete aldığımız bütün bu tesislerle yaklaşık 400 bin dekar araziyi sulamaya açtık" dedi ve bu yatırımların zirai gelire yaklaşık 3,1 milyar lira katkı sağladığını aktardı.

Kırsal kalkınma ve tarımsal üretim

Bakanlık tarafından kırsal kalkınma destekleri ve ORKÖY kapsamında hibe ve kredi sağlanarak yaklaşık 5 bin 781 proje desteklendi. Yumaklı, Burdur Şeker Fabrikası'nın son 23 yılda Türkşeker bünyesindeki fabrikalar arasında en fazla yatırım yapılan fabrikalardan biri olduğunu söyledi ve pancar üretimini artırmaya yönelik yatırımlara devam edeceklerini vurguladı.

Yumaklı'nın paylaştığı üretim verilerine göre Burdur; rezene ve kişniş üretiminde 1., çörekotu ve gül üretiminde 2., Adaçayı, iğde ve lavanta üretiminde 3. sıraya yükseldi. Ayrıca büyükbaş hayvan varlığı %81, küçükbaş varlığı %58 artarken, ilin tarımsal hasılası yaklaşık 14,4 milyar lira ile son dönemde 38 kat artış gösterdiği kaydedildi.

Ormancılık, fidan çalışmaları ve gelecek çağrılar

Yumaklı, son 23 yılda yaklaşık 158 milyon fidanın toprakla buluşturulduğunu ve Burdur için çalışmaların süreceğini belirtti. İçme suyu sorunlarına yönelik hazırlıkların başladığını söyleyen bakan, TKDK - IPARD çağrıları kapsamında et, süt, meyve-sebze, su ürünleri, yumurta işleme, süt toplama merkezleri, peynir altı suyunun işlenmesi ve soğuk hava depolarına yönelik yatırımlara destek verileceğini açıkladı.

Başvuruların 30 Aralık'tan itibaren alınmaya başlanacağını duyuran Yumaklı, 2026 yılı için hayvancılık, gıda işleme ve ekonomik faaliyetlerin çeşitlendirilmesine ilişkin çağrı takviminin 2026 Mart ayında yayımlanacağını belirtti ve Burdur'dan yoğun katılım beklentisini vurguladı. Yumaklı, "İnanıyorum ki yaptığımız çalışmalarla; Burdur’un tarım ve orman sektörü daha ileriye taşınacak" dedi.

Program, ödül takdimiyle son buldu.

TARIM VE ORMAN BAKANI İBRAHİM YUMAKLI, "BURDUR DA, ÜLKEMİZ TARIMINA VERDİĞİ KATKI AÇISINDAN, BİZİM...

TARIM VE ORMAN BAKANI İBRAHİM YUMAKLI, "BURDUR DA, ÜLKEMİZ TARIMINA VERDİĞİ KATKI AÇISINDAN, BİZİM İÇİN SON DERECE KIYMETLİ. BUNUN İÇİN, ŞEHRİMİZE SON 23 YILDA 48 MİLYAR LİRALIK DESTEK VERDİK VE YATIRIM YAPTIK. SU VE SULAMA ALANINDA TAM 218 TESİSİ HİZMETE ALDIK" DEDİ.

TARIM VE ORMAN BAKANI İBRAHİM YUMAKLI, "BURDUR DA, ÜLKEMİZ TARIMINA VERDİĞİ KATKI AÇISINDAN, BİZİM...

Yazar
EDİTÖR

Ayşe Yıldız

Ben Ayşe Yıldız, 29 yaşındayım. aksiyon.com.tr'nin başkent muhabiriyim. Tahmin edeceğiniz gibi Ankara'da yaşıyorum. Bürokrasi ve diplomasi trafiğini takip ediyorum. Bağlantılarım güçlüdür, resmi dili iyi bilirim ve kulis bilgilerini ilk ben alırım.