Bakan Yumaklı'dan belediyelere içme suyu yönetimi uyarısı
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Çorum'da DSİ Koçhisar Barajı 2. Kademe İçme Suyu Arıtma Tesisi ve Depolama İletim Hatları şantiyesini ziyaret ederek, belediyelere içme suyu yönetimi, kayıp-kaçak oranları ve işletme planlarının önemi konusunda uyarılarda bulundu.
Ziyaret ve açıklamalar
Yumaklı, çalışmalar hakkında bilgi aldıktan sonra yaptığı açıklamada, tarımda gıda arzı güvenliği kadar suyun da önemli olduğunu vurguladı. Üretimin yanı sıra vatandaşların sağlıklı içme suyuna ulaşması için yatırımların yapıldığını belirtti ve iklim değişikliğiyle suyun öneminin arttığına dikkat çekti.
AK Parti döneminde yapılan yatırımlar
Yumaklı, Türkiye'de AK Parti hükümetleri döneminde suya yönelik yatırımları şöyle özetledi: Yaklaşık 3,5 trilyonluk bedelle 10 binin üzerinde su ve sulama tesisi hizmete alındı. Ayrıca 72 milyon dekarlık alan sulamaya açıldı, 75 baraj ve gölet ile 3,4 milyar m3 ek su depolama sağlandı, 102 arıtma tesisi kuruldu ve 115 bin kilometrelik borulama yatırımı gerçekleştirildi. Yumaklı, 2100 yılına kadar suyun planlanması için Devlet Su İşleri başta olmak üzere ilgili birimlerin gece gündüz çalıştığını söyledi.
Uyarı: Kayıp-kaçak ve işletme planları
Yumaklı, kayıp kaçak oranına vurgu yaparak, "Sisteme verilen 100 birim suyun çeşmelerden de 100 birim olarak akmasını sağlamak gerekir" dedi. İllerin içme suyu yönetimi için hazırlanan işletme planlarına harfiyen uyulmasının gerektiğini belirtti ve belediyelere çağrıda bulundu: "Buradan bütün belediyelerimize çağrıda bulunmak istiyorum. Bunu göz ardı edemeyiz, yok sayamayız, önemsiz göremeyiz."
Yumaklı, alınan tedbirlerin başarısız olması durumunda Türkiye'nin %25 su kaybı öngörüsüyle ve 2030'da su stresi olan ülkelerden su fakiri ülke kategorisine geçme riskine dikkat çekti.
Algıyı yönetmeyin, suyunuzu yönetin
Bakan, doğru işletme uygulamalarının hayati önemde olduğunu ifade ederek, "Algıyı yönetmeyin, suyunuzu yönetin" çağrısını yineledi. Belediyelerin ölçeklerinin üzerinde yatırım gerektiğinde Devlet Su İşleri ile sözleşme yaparak destek sağlanabileceğini söyledi.
Program katılımcıları
Programa Çorum Valisi Ali Çalgan, AK Parti Çorum Milletvekilleri Yusuf Ahlatcı ve Oğuzhan Kaya ile Çorum Belediye Başkanı Halil İbrahim Aşgın katıldı.
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Çorum'da DSİ Koçhisar Barajı 2. Kademe İçme Suyu Arıtma Tesisi ve Depolama İletim Hatları şantiyesini ziyaret etti.