Bist 100
10.267,09 0%
DOLAR
32,27 -0,22%
EURO
34,79 -0,12%
ALTIN
2.401,05 0,82%

Bakan Şimşek Uludağ Ekonomi Zirvesi'nde dezenflasyon vurgusu yaptı!

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek açılış konuşmasında enflasyon vurgusu yaptı! Kararlı adımları bir bir açıklayan Bakan Şimşek, Uludağ Ekonomi Zirvesi’nin açılışında çeşitli ekonomik önlemlerden bahsetti.

Yayın Tarihi: 26.04.2024 10:47
Güncelleme Tarihi: 26.04.2024 10:47

Bakan Şimşek Uludağ Ekonomi Zirvesi'nde dezenflasyon vurgusu yaptı!

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Uludağ Ekonomi Zirvesi’nin açılışında konuşma yaptı! Enflasyonu düşürmek için kararlı adımların atılacağını kaydeden Bakan Şimşek, fon akışında daha destekleyici bir süreç ihtimalinin yüksek olduğunu söyledi. Yaşanan jeopolitik gelişmelerin ise Türkiye’nin stratejik önemini ortaya çıkacağını ifade etti. Küresel çapta dezenflasyonun devam ettiğini vurgulayan Bakan Şimşek, FED ve ECB’de faiz indirimlerinin öngörüldüğünü belirtti. Önümüzdeki 5 yılda küresel büyümenin yavaşlayacağını ancak orta vadede olumlu büyümeyi yapay zekanın tetikleyeceğini ekledi. Ayrıca, yapısal reformların da belirleyici olacağını ifade etti. 

Orta Vadeli Program’ı (OVP) güçlü bir şekilde uygulamaya devam ettiklerini belirten Bakan Şimşek, makroekonomik problemleri çözmek konusunda kararlı olduklarını vurguladı. Yeşil dönüşüm, dijital dönüşüm ve sanayi dönüşümünün ön plana çıktığını kaydeden Bakan Şimşek, sanayide dönüşüm kapsamında katma değeri artırmaya ve zenginleşmeyi sağlamaya dikkat çekti. Türkiye’nin amacının da sağlıklı büyüme olduğunu vurgulayarak dezenflasyon sürecinin başlayacağı tarihten bahsetti. 

Yılın ikinci yarısında dezenflasyon başlayacak! 

Fiyat istikrarının son derece önemli olduğundan bahseden Bakan Şimşek, yılın ikinci yarısından itibaren dezenflasyon sürecinin başlayacağını vurguladı. Para politikasında bir geçiş süreci gerektiğini kaydeden Bakan Şimşek, dezenflasyonun zaman alacağını belirtti. Ayrıca enflasyonun şok öncesi döneme geri dönebilmesinin 3-4 yıl sürdüğünü de ekledi. 

Bütçe açığını yüzde 3’ün altına çekmek istediklerini belirten Bakan Şimşek, harcamaların gözden geçirilmesi gerektiğini ekledi. Ayrıca vergi muafiyet ve istisnalarının da tekrar kontrol edileceğini ve gerekli adımların atılacağını vurguladı. Tasarruf çalışmalarında nihai çalışmalara başlandığını da aktaran Bakan Şimşek, kayıtdışılıkla mücadelenin devam edeceğini aktardı. Ek olarak Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın sahada olacağını da belirtti. 2025 yılından itibaren hedeflerin çok basit olduğunu söyleyen Bakan Şimşek, bütçe açığının milli gelire oranının yüzde 3’ü, borcun milli gelire oranının da yüzde 35’i geçmeyeceğini iddia etti. 

Mali politikanın tek amacının dezenflasyona yardımcı olmak olduğunu ifade eden Bakan Şimşek, Türkiye’nin önemli avantajları olduğunu da söyledi. Büyüme ve gelişme performansının güçlü bir şekilde seyretmeye devam edeceğini vurgulayan Bakan Şimşek, cari açık konusuna da değindi. Vari açığın milli gelire oranının yüzde 2.5’in altına düşmesini hedeflediklerini belirten Bakan Şimşek, sıkı para politikası sayesinde düşük cari açığın da geleceğini ekledi. Son olarak da yurt içinde doğalgaz ve petrol üretiminde artış olduğunu belirtti.