Sındırgı'da Temel Atma Töreninde Açıklamalar
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Balıkesir'in Sındırgı ilçesinde düzenlenen temel atma töreninde konuştu. Bakan Kurum, 10 Ağustos'ta meydana gelen 6,1 büyüklüğündeki depremin ardından bölgede inşa edilecek afet konutlarına ilişkin çalışmaların sürdüğünü ve Sındırgı ile Bigadiç'te 531 bağımsız bölümün temelinin atılacağını belirtti.
Kurum, deperde hayatını kaybeden vatandaşlara rahmet dileyerek, hasar tespiti için bölgeye hemen geldiklerini ve zarar gören yapıları yerinde incelediklerini ifade etti.
Afet Konutları ve Takvim
Bakan konuşmasında, daha önce İzmir'de 29 Ağustos'ta temel atılan yeni konutlara ve yangın ile seller sonrası hızlı teslimat tecrübelerine atıf yaptı. Kurum, "Vatandaşımızın acısını nasıl paylaştıysak, mutluluğuna da ortak olduk. Bugün de aynı anlayışla buradayız" diyerek, deprem sonrası bir ay içinde temellerin atılmasının önemine vurgu yaptı.
Kurum ayrıca, Elazığ, Malatya ve İzmir depremleri, Antalya ve Muğla yangınları ile Sinop, Kastamonu ve Bartın sellerinde yürütülen hızlı dönüşüm çalışmalarına değinerek, "İzmir ve Balıkesir'de de inşallah evlerinizi bir yıl içinde teslim edeceğiz" ifadesini kullandı.
Sosyal Konut Projesi ve Öncelikler
Bakan Kurum, sosyal konut alanında yeni projelerin kısa süre içinde açıklanacağını ve projenin detaylarının Cumhurbaşkanı tarafından paylaşılacağını aktardı. Konutların altyapı ve sosyal donatıya sahip, sağlam şekilde inşa edileceğini söyledi.
Projede özel kontenjanlara değinen Kurum, evi olmayanlar, dar gelirli vatandaşlar, gençler, kadınlar, şehit ve gazi aileleri, engelli vatandaşlar ile üç ve daha fazla çocuklu aileler için özel kontenjanlar ayrılacağını belirtti ve Balıkesir genelinde kapsamlı bir sosyal konut kampanyasının yapılacağını müjdeledi.
Kentsel Dönüşümün Önemi
Kurum, kentsel dönüşümü bir şehircilik meselesi olmanın ötesinde milli güvenlik meselesi olarak gördüklerini vurguladı. Depremin ülkenin bir gerçeği olduğunu, bu acıların tekrar yaşanmaması için yapıların vakit kaybetmeden daha güvenli hale getirilmesi gerektiğini ifade etti.
Belediyelere Çağrı
Bakan, belediyelere yönelik olarak siyasi çekişmelerden uzaklaşıp kentsel dönüşüm çalışmalarına odaklanma çağrısı yaptı: "Kentsel dönüşüm mücadelesi siyasetin değil yaşamın konusudur, hayatın konusudur." Kurum, herkesin daha cesur ve aktif çalışarak Balıkesir'i afetlere karşı dayanıklı hale getirme çağrısında bulundu.
Siyasi Mesaj ve Taahhütler
Kurum son bölümde AK Parti'nin proje, iş ve eser üretme anlayışını hatırlattı ve siyasetin amacının millete hizmet olduğunu vurguladı: "Siyaseti halka rağmen değil, milletle birlikte, millet için yapacaksınız." Bakan, bugüne kadar yapılan dönüşüm çalışmalarını ve yeni projelerle devam edecek taahhütleri dile getirdi.
Not: Metinde yer alan tarihler, yer adları, açıklamalar ve sayısal veriler orijinal konuşma ve törendeki ifadeler doğrultusunda korunmuştur.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Balıkesir'in Sındırgı ilçesinde, 10 Ağustos'ta meydana gelen 6,1 büyüklüğündeki depremin ardından bölgede yapılacak afet konutlarının temel atma törenine katıldı.