Bist 100
10.643,58 3%
DOLAR
32,21 -0,22%
EURO
35,12 -0,22%
ALTIN
2.492,01 1,55%

Bağ-Kur'luya mini EYT Torbadan çıkıyor! Küçük esnafa bayram havası esecek

Uzun zamandır gündemde olan Bağ-Kur reformu ile alakalı çalışmaların sonuna gelindiği bilinirken, sırasıyla yasal düzenleme ile onaya sunulacağı bakanlık tarafından açıklandı.

Yayın Tarihi: 04.05.2024 11:46
Güncelleme Tarihi: 04.05.2024 11:46

Bağ-Kur'luya mini EYT Torbadan çıkıyor! Küçük esnafa bayram havası esecek

Uzun zamandır gündemde olan Bağ-Kur reformu ile alakalı çalışmaların sonuna gelindiği bilinirken, sırasıyla yasal düzenleme ile onaya sunulacağı bakanlık tarafından açıklandı. Geçtiğimiz sene hazırlanan tasarıların bir arada olacağı 2. Torba Yasa kapsamında yer alan maddelerden en çok merak edilen ve milyonlarca bireyi erken emeklilik hakkına kavuşturacak olan Bağ-Kur reformu ile alakalı gelişmeler yakından takip ediliyor. SSK ile Bağ-Kur prim eşitlemesinin sağlanacağı ve bu sayede Bağ-Kur'luya 5 sene erken emeklilik kapısı açacak olan bu yasadan küçük esnaf faydalanacak.

TL

BAĞKURLUYA ERKEN EMEKLİLİK

Bakkal, kasap, berber, kuaför ve tamirci gibi 10 veya daha az personel çalıştıran küçük işletmeleri kapsayan Bağkur reformu, senelerce zorlu mücadele verip, kendi primini kendi ödeyen bireyi ilgilendiriyor. Düzenlemenin en önemli getirilerinden biri, 1999 öncesi sigortalı olan ve bu kapsama giren Bağ-Kur'lular için prim gün şartının 9 bin günden 7 bin 200 güne indirilmesi olarak bilinirken, bu sayede 5 sene erken emeklilik hakkı doğacak. Bir milyona yakın sayıda esnaf bu sayede daha az prim ödeyerek emekli olma hakkına sahip olacak

tll

EYT'LİYE REFORMA DAHİL OLACAK MI?

Peki ya EYT'liler? Reform kapsamından EYT'linin faydalanıp faydalanmayacağı konusu merak ediliyor. Ancak konu ile alakalı henüz net bir açıklama mevcut değil. EYT'lileri de kapsaması halinde, 8 Eylül 1999 öncesinde sigorta girişi olan Bağ-Kur'lu erkekler için prim sayısı 9 bin yerine 7 bin 200'e düşecek. Belirlene şartları taşıyan birey bu sayede erken emeklilikten avantajlı olarak faydalanabilecek. Bağ-Kur reformu, küçük esnafımız için büyük bir umut ışığı yakıyor. prim gün şartlarının indirgenmesi, emeklilik yaşının düşürülmesi, hak sahibi olacak olan bireyin refahını da arttıracak. Düzenleme ile alakalı henüz net bir açıklama olmasa da kısa süre içerisinde hayata geçirileceği tahmin ediliyor.