Ayvalık’ta 'Anadolu’nun Kapısı Çanakkale' sahnelendi
Balıkesir’in Ayvalık ilçesinde, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü bünyesindeki öğretmenlerin hazırladığı 'Anadolu’nun Kapısı Çanakkale' adlı müzikal halk dansları tiyatrosu Rauf Denktaş Kültür Merkezi’nde izleyiciyle buluştu. Gösteri, hem sahne düzeni hem de anlatım diliyle Çanakkale ruhunu güçlü biçimde yansıttı.
Katılımcılar ve tören
Gecede, Ayvalık Kaymakamı Hasan Yaman, Belediye Başkanı Mesut Ergin, İlçe Milli Eğitim Müdürü Güner Bahadır, daire amirleri, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile salonu dolduran sanatseverler hazır bulundu. Program, Ayvalık Belediyesi ev sahipliğinde düzenlendi.
Gösterinin içeriği ve yönetim
Gösteri, Halk Dansları Eğitmenleri Şeref Sakarya ve eşi Güliz Sakarya yönetiminde gerçekleştirildi. Sahneye çıkan 40 öğretmen ve 30 öğrenci, Anadolu’nun yedi bölgesinden halk dansları örneklerini bir araya getiren koreografiyle izleyiciden tam not aldı. Sahnelere yansıtılan temalar arasında Mehmetçiğin aileden ayrılışı, askere uğurlama törenleri ve 15 yaşında cepheye gönderilen gençlerin dramı yer aldı.
Gösteri; yöresel ezgiler, ritimler ve halk oyunlarıyla geçmişin duygusal izlerini güçlü biçimde canlandırırken, sahnedeki her adım Çanakkale Destanı’nın milli birlik ve sarsılmaz iradesine vurgu yaptı.
Fuaye sergisi ve ikram
Fuaye alanında Ayvalık’ın tanınmış isimlerinden Mutluköy Mahallesi Muhtarı Erdinç Tügen tarafından hazırlanan Kurtuluş Savaşı sergisi, gerçek objelerle yoğun ilgi gördü. Aynı alanda öğrencilerce canlandırılan Çanakkale anları da izleyiciler tarafından beğeniyle izlendi. Konuklara sunulan üzüm hoşafı ikramı, gösterinin duygu ve tarih bilincini pekiştiren unsurlardan biri oldu.
Eğitimci ve yetkili değerlendirmeleri
İlçe Milli Eğitim Müdürü Güner Bahadır, gösterinin amaçlarını şöyle özetledi: 'Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli’nin ortaya koyduğu kültürel kimlik, estetik değerler, toplumsal aidiyet ve millî bilinç ilkeleri doğrultusunda; öğretmenler arasında kültürel birlikteliği güçlendirmek ve sosyal etkileşimi artırmak amacıyla hazırladık.' Bahadır, topluluğun Aralık ayından bu yana yoğun ve özverili bir çalışma döneminden geçtiğini belirtti ve 'Kısa sürede büyük bir emek ve inançla hazırlanan dans tiyatromuz, izleyenleri tarihin derinliklerine uzanan duygu yüklü bir yolculuğa çıkardı' dedi.
Bahadır ayrıca, 'Yaşlısından gencine, her yöreden insanın vatan uğruna cepheye gidişini anlatan sahnelerde; hüzün, gurur, cesaret ve umut iç içe geçti. Anadolu’nun kültürel zenginliği, her bir figürde ve her bir melodide hayat bulurken, seyirciler hem geçmişin izlerini hissetti hem de milli birlik ruhunu derinden yaşadık' ifadeleriyle emeği geçenlere teşekkür etti.
Gecenin sonunda
Gösterim sonunda sahnedeki öğretmenler ilçe protokolü ve yüzlerce izleyici tarafından dakikalarca ayakta alkışlandı. Sahneye çıkan Ayvalık Kaymakamı Hasan Yaman, gösteriyi hazırlayan Şeref Sakarya ve Güliz Sakarya'ya bir buket çiçek vererek teşekkür etti. Kaymakam Yaman, 'Bu akşam hakikaten milli duygularımızı, büyük bir heyecan ve tarifsiz duygularla birlikte yaşadık. İzlerken; zaman zaman boğazımız düğümlendi, gözlerimiz yaşardı. Gerçekten de Milli Mücadele’yi tüm hücrelerimize kadar hissettik' dedi.
Program, sadece bir dans gösterisi olmanın ötesine geçerek geçmişle bugün arasında bir hafıza köprüsü kurdu ve izleyiciler üzerinde kalıcı duygusal etkiler bıraktı.
AYVALIK’TA ÇANAKKALE DESTANI HALK DANSLARIYLA BİR KEZ DAHA YAŞATILDI