Bist 100
10.343,31 2%
DOLAR
32,69 0,13%
EURO
35,16 0,04%
ALTIN
2.436,27 0,03%

AYM’den 5 bin TL alt sınırında istinaf başvurusuna şok iptal!

Anayasa Mahkemesi, istinaf başvurusu için belirlenen 5 bin lira sınırını anayasaya aykırı buldu ve iptal etti. Karar, 9 ay sonra yürürlüğe girecek. Bu kararla, 5 bin liranın altında kalan vergi ve tam yargı davaları ile idari işlemlere karşı istinaf yoluna başvurmak mümkün olacak.

Yayın Tarihi: 21.12.2023 11:12
Güncelleme Tarihi: 21.12.2023 11:12

AYM’den 5 bin TL alt sınırında istinaf başvurusuna şok iptal!

Anayasa Mahkemesi, istinaf başvurusu için belirlenen 5 bin lira sınırını anayasaya aykırı buldu ve iptal etti. Karar, 9 ay sonra yürürlüğe girecek. 

İptal kararının gerekçesi, Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlandı. Buna göre, iptal başvurusunda bulunan Samsun Bölge İdare Mahkemesi 2. Vergi Dava Dairesi ile İstanbul 13. İdare Mahkemesi, İdari Yargılama Usulü Kanunu’nda yer alan “istinafa başvuruda 5 bin lira sınırı” ve “bu sınırın her yıl yeniden değerleme oranına göre belirlenmesi” düzenlemelerinin anayasaya aykırı olduğunu savundu.

İPTAL GEREKÇESİ

İptal istemlerinde, dava tarihi ile karar tarihi arasında geçen sürede yeniden değerleme oranıyla belirlenen para sınırının değişebileceği ve bu durumun istinafa başvuru hakkını kısıtlayabileceği belirtildi.

Anayasa Mahkemesi, bu istemleri haklı buldu ve kanuni düzenlemeleri iptal etti. Kararda, istinaf başvurusu için belirlenen parasal sınırın hangi tarihte geçerli olacağının net olmadığı ve her yıl güncellenmesinin de belirsizlik yarattığı vurgulandı. Kararda, “İstinaf kanun yoluna başvuru açısından hangi tarihteki parasal sınırın esas alınacağının açık, net ve tereddüde yer vermeyecek şekilde düzenlenmemesi nedeniyle kuralların kanunilik şartını taşımadığı sonucuna ulaşılmıştır.” denildi.

istinaf

TEMYİZ ÖRNEĞİ

Anayasa Mahkemesi, daha önce de temyize başvuru için belirlenen 581 bin lira sınırını iptal etmişti. Kararda, bu iptalin gerekçesi olarak, temyiz başvurusu için belirlenen parasal sınırın öngörülebilir şekilde düzenlenmediği ifade edilmişti.

Bu kararlarla, istinaf ve temyiz başvurusu için belirlenen parasal sınırlar ortadan kalkmış oldu. Bu da, idari yargıda dava açanların hak arama yollarını genişletti. Ancak, bu durumun yargı yükünü artıracağı ve yargılama sürelerini uzatacağı da eleştiriler arasında yer alıyor.