DOLAR
42,54 0%
EURO
49,66 0%
ALTIN
5.767,13 0%
BITCOIN
3.889.900,14 0%

Aydın Bozdoğan'da Doğal Mantar Satışı: Lezzet ve Zehirlenme Riski

Aydın'ın Bozdoğan ilçesinde dağlık alanlarda toplanan doğal mantarlar talep görüyor; satıcılar, zehirli türler nedeniyle dikkatli olunması uyarısında bulunuyor.

Yayın Tarihi: 08.12.2025 09:25
Güncelleme Tarihi: 08.12.2025 09:25

Aydın Bozdoğan'da Doğal Mantar Satışı: Lezzet ve Zehirlenme Riski

Bozdoğan’da doğal mantar toplama ve satışına dikkat uyarısı

Aydın’ın Bozdoğan ilçesinde dağlık ve ormanlık alanlarda doğal olarak yetişen mantarlar, lezzetiyle rağbet görürken bilinçsiz toplanmaların ciddi sağlık riskleri taşıdığı uyarıları da beraberinde getiriyor. Tezgâhlarda yerini alan mantarlar bölge halkının sofralarına lezzet katıyor; ancak satıcılar vatandaşları temkinli olmaları konusunda uyarıyor.

Yetişme alanları ve türler

Bozdoğan’da mantar satışı yapan Muammer Bozyiğit, doğal mantarların işlenen topraklarda değil yalnızca dağlık ve ormanlık alanlarda yetiştiğini vurguluyor. Bozyiğit, "Kırmızı, beyaz ve mor çıntar çeşitlerimiz var. Beyaz çıntarın kilosu 100 TL, kırmızı ise daha çok tanınıyor ve kilosu 300 TL. Kırmızı çıntarın lezzeti biraz daha farklı. Ayrıca kuzu göbeği adı verilen mantar çeşidimiz de var ancak mevsimi geçti" dedi.

Zehirlenme riski ve toplama uyarıları

Satıcılar, doğada birbirine çok benzeyen türlerin bulunduğuna dikkat çekiyor. Bozyiğit, "Toplarken çok dikkat edilmesi lazım. Allah korusun, bu üründen zehirlenen çok oluyor. Çıntara benzeyen farklı mantar çeşitleri var. 70-80 mantar türü birbirine çok benziyor ve zehirlenmeler öldürücü olabiliyor" ifadelerini kullandı. Bu uyarı, tüketicilerin doğadan toplanan mantarları tanımadan tüketmemesi gerektiğini hatırlatıyor.

Tüketim ve hazırlama önerileri

Bozyiğit, doğadan toplanan mantarların yemeklere farklı tatlar kattığını belirterek tüketim yöntemleri hakkında bilgi verdi: "Mantar yıkandıktan sonra haşlanıp tüketilebilir, kızartılarak da yenebilir. Haşlayıp kavurduğunuzda ise yemesi daha rahat olur." Bu açıklama, tüketim öncesinde uygun hazırlama yöntemlerinin uygulanmasının önemine işaret ediyor.

AYDIN'IN BOZDOĞAN İLÇESİNDE DAĞLIK VE ORMANLIK ALANLARDA DOĞAL OLARAK YETİŞEN MANTARLAR LEZZETİYLE...

AYDIN'IN BOZDOĞAN İLÇESİNDE DAĞLIK VE ORMANLIK ALANLARDA DOĞAL OLARAK YETİŞEN MANTARLAR LEZZETİYLE VATANDAŞLARIN İŞTAHINI KABARTIRKEN, BİLİNÇSİZ TOPLANDIĞINDA İSE ÖLÜME KADAR UZANAN CİDDİ TEHLİKELERİ BERABERİNDE GETİRİYOR. TEZGAHLARDA YERİNİ ALAN DOĞAL MANTARLAR DAMAKLARI ŞENLENDİRSE DE SATICILAR VATANDAŞLARI DİKKATLİ OLMALARI KONUSUNDA UYARIYOR.

AYDIN'IN BOZDOĞAN İLÇESİNDE DAĞLIK VE ORMANLIK ALANLARDA DOĞAL OLARAK YETİŞEN MANTARLAR LEZZETİYLE...

Yazar
EDİTÖR

Zeynep Kaya

Merhaba, ben Zeynep Kaya. 25 yaşındayım, İzmir'den çalışıyorum. aksiyon.com.tr Gündem kategorisinde veri gazeteciliği yapıyorum. Rakamlar benim işim. Anketlerin, istatistiklerin dilini halkın anlayacağı şekilde haberleştiriyorum. Genelde sessiz ama çok dikkatli bir yapıya sahibim.