Bist 100
10.643,58 3%
DOLAR
32,24 0,06%
EURO
35,15 0,23%
ALTIN
2.503,82 0,63%

Ay’ın güney kutbuna inecek astronotların deprem ve toprak kaymalarıyla karşı karşıya kalabilir!

Ay’a yapılacak yeni bir seyahatle birlikte Ay depremlerinin ve Ay toprak kaymalarının Ay’ın güney kutbundaki astronotları tehlikeye atabileceği konuşuluyor.

Yayın Tarihi: 29.01.2024 17:21
Güncelleme Tarihi: 29.01.2024 17:21

Ay’ın güney kutbuna inecek astronotların deprem ve toprak kaymalarıyla karşı karşıya kalabilir!

NASA'nın 50 yılı aşkın bir süredir ilk kez Ay'a insan gönderme planları, astronotların güvenliğini sağlamak için kısa süre önce önemli gecikmelere uğradı. Yakın zamanda yapılan bir araştırma, NASA'nın nereye inmeyi seçtiğine bağlı olarak görevin potansiyel olarak karşı karşıya olduğu Ay depremleri tehlikesine dikkat çekiyor.

NASA tarafından finanse edilen bir çalışma, ajansın mürettebatlı bir Ay görevi için düşündüğü iniş bölgelerinden birinin deprem ve toprak kaymalarından mustarip olabileceği konusunda uyarıyor. Açıklamaların NASA'nın planlarını nasıl etkileyeceği henüz belli değil.

Perşembe günü Planetary Science Journal'da yayınlanan makale, NASA'nın Artemis 3 görevi için adaylarından biri olan güney kutbuna yakın bir bölge de dahil olmak üzere tüm ay yüzeyinde çok sayıda bölgede deprem meydana geldiğini öne sürüyor. Sarsıntılar muhtemelen sığ ve yüzeye yakın yerlerde meydana geliyor olabilir. Ayrıca merkez üssüne olan uzaklığa bağlı olarak hafif ila güçlü sarsıntılara neden olabilir.

ay

AY’DA DEPREM OLDUĞU NASIL BİLİNİYOR?

Dahası, hafif sarsıntılar bile NASA'nın ilgilendiği bölgeler de dahil olmak üzere yamaçlarda toprak kaymalarına neden olabilir. Ajans, bu bölgelerin buz gibi değerli kaynakları saklıyor olabileceğine inanıyor.

Sismik hareketliliğin kanıtları Apollo astronotlarının 10 yıllar önce yerleştirdiği sismometrelerden ve Ay yörünge araçlarının tespit ettiği ve itme faylarına işaret eden çıkıntılardan geliyor. Muhtemel nedenlerden birinin, Ay'ın hâlâ sıcak olan iç kısmının soğuması nedeniyle küçülmesi olarak görülüyor. Dünya'nın yerçekiminden kaynaklanan gelgit kuvvetleri de bir diğer önemli faktör. NASA, 2025 yılında yüzeyin uzak tarafına ulaşması planlanan Draper Lunar Lander görevinin bir parçası olan Farside Seismic Suite'i kullanarak Ay'a ek sismometreler göndermeyi planlıyor.