ATO Haziran Ayı Olağan Meclis Toplantısı Gerçekleştirildi
Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Gürsel Baran, haziran ayı olağan meclis toplantısında KOBİ'lere yönelik önemli açıklamalarda bulundu. Toplantı, ATO'nun Meclis Salonu'nda yapıldı.
Baran, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine atıfta bulunarak, KOBİ'lerin Türkiye'deki işletmelerin %99,7'sini oluşturduğunu ve toplam istihdamın yaklaşık %70'inin bu işletmeler tarafından sağlandığını belirtti. Ayrıca, KOBİ'lerin ihracatın yaklaşık %40'ını gerçekleştirdiğini vurguladı.
Baran, "KOBİ ihracatının son 20 yılına baktığımızda, 20 milyar dolar fazla vererek dış ticaret dengesine olumlu katkıda bulunduklarını görüyoruz. Ancak mevcut koşullar, tüm şirketleri finansmana erişimde olumsuz etkilemekte, en çok da KOBİ'leri zor durumda bırakmaktadır," dedi.
KOBİ'lerin Finansmana Erişimi Kolaylaştırılmalı
Baran, KOBİ'lerin bankalara yönelik kredi kısıtlamalarından muaf tutulmasını istedi ve bu işletmelere özel seçici ve hedef odaklı kredi uygulamalarının başlatılması gerektiğini belirtti. "Bu adımlar, küçük ve orta ölçekli işletmelerimizi güçlendirirken ekonomik büyümeye ve istihdam artışına katkı sağlayacaktır," diye ekledi.
Ayrıca, KOBİ tanımının güncellenmesi gerektiğini söyleyen Baran, mevcut mevzuat gereği KOBİ olarak kabul edilen işletmelerin sınırlarının yeniden değerlendirilmeleri gerektiğini ifade etti.
Ekonomik Veriler ve İyimserlik
Baran, dünyadaki savaş ve çatışmaların yanı sıra küresel ticaret politikalarındaki belirsizliklerin ekonomiyi negatif etkilediğine dikkat çekti. 2025 yılının ilk yarısında ekonomik veriler açısından iyimser ancak temkinli olduklarını belirten Baran, geçen yıl %75 civarındaki enflasyonun %35'lere kadar gerilemesini olumlu bulduklarını, ancak kalıcı fiyat istikrarı sağlamak için daha alınacak yol olduğunu ifade etti.