mali durum ve teminat mektubu süreci:
Atakum Belediye Başkanı Serhat Türkel, belediyenin geciken maaşlarının sebebinin İller Bankası sürecindeki teminat mektubunun tamamlanmamış olması olduğunu söyledi. Türkel, teminat mektubunun Ağustos ayı meclisinde geçirildiğini ve ilgili evrakların İller Bankası'na gönderildiğini belirtti. Sürecin İller Bankası tarafındaki imzayla neticelenmesi halinde kredi kullanılarak maaşların ödeneceğini, imzadan sonraki gün maaşların yatırılacağını aktardı.
Başkan Türkel, göreve geldikleri dönemde belediyede birikmiş personel borçları ve kıdem tazminatları olduğunu; bununla ilgili adımlar attıklarını ve önceki borçların bir kısmını teminat mektubu ve kredi kullanımıyla karşıladıklarını söyledi. 5 Nisan 2024 tarihinde mazbatalarını aldıklarını ve personelin haklarının ödenmesinin öncelikleri olduğunu vurguladı.
görevdeki öncelikler ve tasarruf adımları:
Türkel, maaş ödemelerinin sürdürülebilir hale getirilmesi için sıkı tasarruf tedbirleri uyguladıklarını, giderleri azalttıklarını ve geliri görece artırdıklarını belirtti. Belediye yönetiminin mali yapıyı düzeltme hedefini grafiklerle halka göstereceklerini söyledi. Çalışanların yaşadığı mağduriyete empatiyle yaklaştığını, gecikmeler için üzgün olduğunu ve sorunun kısa zamanda çözüleceğini ifade etti.
Başkan ayrıca, okulların açılmasını gerekçe göstererek maaşların okul döneminden önce, mümkünse pazartesi gününe kadar çözülmesi için yoğun çaba gösterdiğini ve ilgili imzaların hızlandırılması yönünde girişimlerde bulunduğunu belirtti.
sendika ile görüşmeler ve belediye önündeki eylemler:
DİSK Genel-İş Sendikası Samsun Şube Başkanı Mutlu Karabacak ile yapılan görüşmede, belediyenin mali durumu, geciken maaşlar, teminat mektubu süreci ve belediye önündeki eylemler ele alındı. Karabacak, yapılan eylemlerin sendika seçimleriyle bağlantılı olduğunu savundu ve sendika ile belediye arasında düzenli istişare içinde olduklarını söyledi.
Karabacak, küçük grupların belediye önünde çadır kurup beklemesinin hem sendika hem de hizmet alan halk açısından sorun yaratabileceğini, iş bırakma eylemlerinin ise Atakum'da yaşayan yaklaşık 300 bin nüfusu olumsuz etkileyeceğini belirtti. Sendika ve belediye yönetiminin çözüm için müzakere kanallarını açık tuttuğunu vurguladı.
Toplantıda, tarafların önceliğinin personel alacaklarının ödenmesi olduğu, teminat mektubunun İller Bankası'ndaki imza sürecinin tamamlanmasının ardından maaşların hızlıca ödeneceği konusunda mutabakatın sürdüğü kaydedildi. Belediye yönetimi tasarruf ve yeniden düzenleme adımlarıyla maaşların gelecekte düzenli ödenmesini hedefliyor.
SAĞDAKİ SAMSUN ATAKUM BELEDİYE BAŞKANI SERHAT TÜRKEL, "TEMİNAT MEKTUBU GELMEK ÜZERE. SÜRECİN TAMAMLANMASINI BEKLİYORUZ. DÜN DE GÖRÜŞTÜK SÜREÇTE BİR PROBLEM OLMADIĞINI SÖYLEDİLER. TEMİNAT MEKTUBU İMZALANIR İMZALANMAZ MAAŞLAR ÖDENECEK, BUNDAN SONRA DA MAAŞ SÜRDÜRÜLEBİLİR HALE GELİYOR" DEDİ.