DOLAR
42,69 -0,07%
EURO
50,19 -0,05%
ALTIN
5.884,81 0,38%
BITCOIN
3.689.602,97 -0,66%

Asya Borsaları Fed Kararları ve Trump-Şi Görüşmesi Öncesi Karışık Seyir İzliyor

Asya borsaları, Fed kararları ve Powell'ın yönlendirmeleri ile Trump-Şi görüşmesi öncesinde karışık seyrediyor; SMIC hisseleri yerli çip ekipmanları açıklamasıyla yükseldi.

Yayın Tarihi: 17.09.2025 09:17
Güncelleme Tarihi: 17.09.2025 09:17

Asya Borsaları Fed Kararları ve Trump-Şi Görüşmesi Öncesi Karışık Seyir İzliyor

Asya Borsalarında Fed Beklentileri ve Jeopolitik Temkinlilik Etkisi

Asya piyasalarında işlem yapan yatırımcılar, ABD Merkez Bankası (Fed) tarafından bu akşam alınacak para politikası kararları ve Fed Başkanı Jerome Powell tarafından yapılacak açıklamalar öncesinde temkinli bir duruş sergiliyor. Küresel piyasalarda süregelen faiz indirim beklentileri, para piyasalarındaki fiyatlamalara yansımaya devam ederken, bazı yatırımcıların parasal gevşeme öngörülerini gelecek yıla taşıdığı gözlemleniyor.

Bu belirsizlik ortamı, piyasalar arasında ayrışmaya neden oluyor; yatırımcılar hem merkez bankası sinyallerini hem de jeopolitik gelişmeleri fiyatlamaya çalışıyor.

Piyasa Tepkileri ve Bölgesel Farklılıklar

Asya pay piyasalarında bugün kapanışa yakın görünüm bölgeden bölgeye farklılık gösterdi. Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,1 düşüşle 44.854 puanda işlem görürken, Güney Kore'de KOSPI endeksi yüzde 1,1 gerilemeyle 3.411 puanda yer alıyor.

Çin tarafında ise Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,4 artışla 3.875 puanda bulunuyor. Hong Kong'da Hang Seng endeksi yüzde 1,8 primle 26.910 puana yükselirken, Hindistan'da Sensex endeksi önceki kapanışının yüzde 0,4 üzerinde 82.688 puanda seyrediyor.

Şirket Haberi ve Makro Veri Etkisi

Bölgedeki ayrışmada şirket haberleri ve makroekonomik veriler de rol oynuyor. Çin'in en büyük yarı iletken üreticisi Uluslararası Yarı İletken İmalat Şirketi (SMIC), yerli üretim gelişmiş çip ekipmanları ile test sürecine başladığını duyurdu. Bu haberin ardından SMIC hisseleri yüzde 5'in üzerinde değer kazanarak pay piyasalarına pozitif katkı sağladı.

Ayrıca bölgede açıklanan makro veriler arasında Japonya'nın ağustos ayı dış ticaret dengesi öne çıktı; veri 242,5 milyar yen (yaklaşık 1,6 milyar dolar) açık vererek beklentilerin altında gerçekleşti. Bu tür veriler, yerel piyasa performanslarını etkileyen önemli faktörler olmaya devam ediyor.

Gelişmelerin Yatırımcı İlişkisine Etkisi

Yatırımcılar, Fed kararları ve Powell açıklamalarının piyasa likiditesi, risk iştahı ve para politikası beklentileri üzerindeki yönlendirici etkisini takip ediyor. Buna ek olarak, ABD Başkanı Donald Trump ile Çin Devlet Başkanı Şi Cinping arasında cuma günü gerçekleşmesi beklenen görüşme öncesinde artan temkinlilik de kısa vadeli fiyatlamalarda etkili oluyor.

Genel görünüm, Fed kaynaklı belirsizlik ve bölgesel haber akışının birleşimiyle Asya piyasalarında kısa vadede ayrışmış bir seyir olabileceğine işaret ediyor.

Yazar
EDİTÖR

Aksiyon Haber Ajansı