Bist 100
10.343,31 2%
DOLAR
32,69 0,13%
EURO
35,16 0,04%
ALTIN
2.436,27 0,03%

Asos'taki çöplükten yüzlerce antik eşya çıkarıldı!

Çanakkale’deki Asos Antik Kenti’nin “bothros” isimli çöplüğünden onlarca antik eşya çıkarıldı!

Yayın Tarihi: 10.01.2024 12:33
Güncelleme Tarihi: 10.01.2024 12:33

Asos'taki çöplükten yüzlerce antik eşya çıkarıldı!

Ayvacık ilçe merkezinin 17 kilometre kadar güneyinde yer alan Behramkale köyündeki Asos Antik Kenti, Orta Çağ’da terk edilmişti. Tarih boyunca Pers, Pergamon, Roma ve Lidya egemenlikleri altında varlığını sürdüren Asos, aktif olduğu dönemlerde bölgesindeki tek büyük limandı. Gemiler nedeniyle zengin olan kent, Amerikalı genç mimar Francis Henry Bacon tarafından keşfedilmişti. 

Felsefe ve tarih bakımından önemli olan bölge, Aziz Pavlus tarafından ziyaret edildiği için, Hristiyanlar tarafından da kutsal kabul ediliyor. Antik Çağ’da yaşayan insanların günlük yaşamına dair bilinmeyen yönler ise araştırılmaya devam ediyor. 

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) İnsan Toplum Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nurettin Arslan’ın başkanlığını yaptığı kazı heyeti, çıkarılan çeşitli eşyalar nedeniyle Türkiye’nin en çok ziyaret edilen antik kentinin Asos olduğunu kaydetti. Ayrıca, insanların yemekleri nasıl pişirip servis ettikleri ya da hangi hayvanları tüketip hangi araç gereçleri kullandıkları gibi soruların yanıtları ise hala aranıyor. 

asos

Bathros ismi verilen çöplükte yapılan kazılarda günlük kullanıma uygun yüzlerce parça dışında ham madde olarak kabul edilebilecek bazı malzemeler de bulundu. Söz konusu alanın, her türlü çöpün atıldığı bir alan olduğu öğrenilirken, Roma dönemine ait bir çeşme yapısı da görüldü. 

2-6 yüzyıllar arasında bu bölgenin ev atıklarının atıldığı bir alan olarak kullanıldığını belirten Arslan, her türlü parçanın dikkatle toplanıp istatistiğinin yapılacağını kaydetti. Balık kemiklerinden çeşitli aletlerin üretildiğine de dikkat çeken Arslan, o dönem tüketilen hayvanların kemiklerine de rastladıklarını vurguladı.