Kaptaş ipek yolu yeniden ulaşıma hazırlanıyor:
Zonguldak’ın Kdz. Ereğli ilçesinde, halk arasında "At Köprüsü" olarak bilinen ve Kaptaş Canlı Hayvan Pazarı’na ulaşımı sağlayan asırlık güzergâh, yaklaşık 60 yıl sonra yeniden hizmete açılıyor. Ketenciler Köyü Kahyalar Mahallesi ile Abdi Köyü Kargalar Mahallesi arasındaki bu yol, bölge sakinlerinin yıllardır beklediği ulaştırma çözümünü sunacak.
güzergâhın geçmişi ve bölgedeki rolü:
Bölge halkının bildirdiğine göre, Kaptaş İpek Yolu’nun geçmişi yaklaşık 500 yıl öncesine dayanıyor. Yüzyıllar boyunca ticaret, ulaşım ve hayvan sevkiyatında kullanılan tarihî yol, zaman içinde kullanımdan kalktı ancak yerel ekonominin ve kırsal yaşamın şekillenmesinde belirleyici rol oynadı. Yeniden açılması, hem kültürel mirasın korunması hem de günlük hayatın kolaylaşması açısından önem taşıyor.
çalışma, sorumlular ve beklenen etkiler:
Yolun yeniden düzenlenmesi çalışmaları Kdz. Ereğli Orman İşletme Müdürlüğü ile İl Özel İdaresi ekipleri tarafından yürütülecek. Proje, AK Parti Zonguldak Milletvekili Saffet Bozkurt’un desteği, Kdz. Ereğli İl Genel Meclis Üyesi Ali Kemal Karaca’nın girişimleri, Kdz. Ereğli Orman İşletme Müdürü Ayhan Yalçın’ın makine ve ekipman temini ile Abdi Köyü Muhtarı Tarık Gül’ün takibi sayesinde hayata geçiriliyor.
Çalışmalar öncesinde Orman İşletme Müdürü Ayhan Yalçın ile Muhtar Tarık Gül güzergâh üzerinde incelemelerde bulundu. Ekipler, yolun düzenlenmesine ilişkin hazırlıkları tamamlayarak, çalışmaların yaklaşık bir hafta içinde başlamasını planlıyor. Tamamlandığında bölge halkı uzun yıllardır kullanamadığı yola yeniden erişebilecek.
Yolun açılmasının pratik etkileri arasında özellikle yaz aylarında çıkabilecek orman yangınlarına müdahalede ekip, araç ve personelin bölgeye daha hızlı ulaşabilmesi, köylülerin fındık bahçelerine erişiminde kolaylık ve genel olarak bölgedeki ulaşımın rahatlaması sayılıyor. Bu iyileşme, hem acil durum yönetimini güçlendirecek hem de günlük üretim ve ulaşım maliyetlerini azaltma potansiyeli taşıyor.
ZONGULDAK (İHA) - ZONGULDAK’IN KDZ. EREĞLİ'NDEN TARİHİ KAPTAŞ CANLI HAYVAN PAZARI'NA ULAŞIMI SAĞLAYAN, KETENCİLER KÖYÜ KAHYALAR MAHALLESİ İLE ABDİ KÖYÜ KARGALAR MAHALLESİ ARASINDA BULUNAN VE HALK ARASINDA "AT KÖPRÜSÜ" OLARAK BİLİNEN ASIRLIK KAPTAŞ İPEK YOLU, YAKLAŞIK 60 YIL ARADAN SONRA YENİDEN VATANDAŞLARIN HİZMETİNE AÇILIYOR.