Artvin Çoruh Üniversitesi, Bal Akreditasyon Sertifikası Aldı
Artvin Çoruh Üniversitesi (AÇÜ) Tıbbi-Aromatik Bitkiler Uygulama ve Araştırma Merkezi, Türk Akreditasyon Kurumu (TÜRKAK) tarafından verilen "Bal Akreditasyon Sertifikası" ile artık uluslararası standartlarda bal analizi gerçekleştirebilecek.
Rektör Bilgin: Bölgenin Tek Analiz Yapan Üniversitesi
AÇÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Sıtkı Bilgin, düzenlediği basın toplantısında Artvin'in bal üretimi ve arıcılık açısından Türkiye'nin önde gelen merkezlerinden biri olduğunu vurguladı. Bilgin, Artvin'de 2 bin 66 işletme ve 115 bin 130 kovan bulunduğunu, yıllık bal üretimin ise 1057 ton olduğunu belirtti.
Prof. Dr. Bilgin, kovan başına yaklaşık 9 kilogram bal üretildiğini ifade etti.
Kaliteli Bal Üretimi İçin Çalışmalar Sürüyor
Artvin balının değerini artırmak ve kaliteli üretimi yaygınlaştırmak amacıyla 2021 yılında Arıcılık Uygulama ve Araştırma Merkezi kurulduğunu belirtmiş, bu merkez sayesinde arı hastalıklarıyla mücadele ve kaliteli bal üretimi konularında üreticilere büyük destek sağlandığını aktardı.
Bilgin, üniversite laboratuvarının 9 Ağustos 2024 itibarıyla TÜRKAK tarafından akredite edildiğini kaydederek, "Üniversitemiz, analiz ettiği balları sertifikalandırma yetkisine sahip olmuştur. Bu, kaliteli bal üretimi ve markalaşma için önemli bir adımdır" dedi. 7. Sıradayız!
AÇÜ, nem, iletkenlik, prolin ve diastaz analizleri gerçekleştirirken, Türkiye'deki üniversite bal araştırma merkezleri arasında TÜRKAK'tan akreditasyon belgesi alan ilk 10 üniversite arasında 7. sırada bulunuyor. Prof. Dr. Bilgin, "Doğu Karadeniz bölgesinde bu analizleri yapabilen tek üniversiteyiz" diye ekledi.
Çevre İllere de Hizmet Verecek
Rektör Bilgin, sadece Artvin değil, Ardahan, Ağrı, Rize, Trabzon, Ordu ve Giresun gibi çevre illerdeki bal üreticilerin de analizlerinin yapılacağını da sözlerine ekledi.
Artvin Çoruh Üniversitesi (AÇÜ) bünyesindeki Tıbbi-Aromatik Bitkiler Uygulama ve Araştırma Merkezi, Türk Akreditasyon Kurumunca (TÜRKAK) verilen "Bal Akreditasyon Sertifikası" ile uluslararası standartlarda bal analizi yapacak. AÇÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Sıtkı Bilgin (ortada), Senato Toplantı Salonu'nda düzenlediği basın toplantısında açıklamalarda bulundu.
Artvin Çoruh Üniversitesi (AÇÜ) bünyesindeki Tıbbi-Aromatik Bitkiler Uygulama ve Araştırma Merkezi, Türk Akreditasyon Kurumunca (TÜRKAK) verilen "Bal Akreditasyon Sertifikası" ile uluslararası standartlarda bal analizi yapacak. AÇÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Sıtkı Bilgin (ortada), Senato Toplantı Salonu'nda düzenlediği basın toplantısında açıklamalarda bulundu.