TBMM'de MTA 2026 bütçe görüşmesi: Tatar'tan 'Türkiye Yüzyılı' vurgusu
TBMM Genel Kurulu'nda Maden Tetkik ve Arama (MTA) Genel Müdürlüğü'nün 2026 yılı bütçesi görüşüldü. AK Parti Şırnak Milletvekili Arslan Tatar, AK Parti grubu adına söz alarak 2026 bütçesini 'Türkiye Yüzyılı'nın güçlü bütçesi' olarak tanımladı.
Siyasi istikrar ve ekonomik hedefler
Tatar, AK Parti iktidarları döneminde kesintisiz 24. bütçenin ele alındığını belirterek, siyasi istikrarın ekonomi, enerji ve savunma sanayii başta olmak üzere kalkınma istikrarını beraberinde getirdiğini söyledi. Bu başarının milletin iradesi ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yönetimindeki kararlı liderlikle ilişkilendirildiğini aktardı.
MTA'nın rolü ve kurumun geçmişi
Tatar, MTA'nın 90 yıllık köklü geçmişine dikkat çekti. Kurumu yalnızca sondaj yapan bir yapı olarak tanımlamanın eksik olacağını, MTA'nın yer bilimlerinde dünya standartlarında üretim yapan; teknolojiyi milli hedeflerle buluşturan stratejik bir kurum olduğunu ifade etti.
Enerji keşifleri ve üretim verileri
Tatar, Türkiye'nin 2020'de Karadeniz'de gerçekleştirdiği 540 milyar metreküplük doğal gaz keşfini hatırlattı. Günlük üretimin 8 milyon metreküpe ulaştığını ve bununla birlikte 3,5 milyon hanenin doğal gaz ihtiyacının yerli kaynaklardan karşılandığını belirtti. Tatar, 'Artık musluk değil, milli enerjinin vanasını açıyoruz' diyerek enerji bağımsızlığına vurgu yaptı.
Arama faaliyetleri ve bölgesel gelişmeler
Enerji arama çalışmalarının kararlılıkla sürdüğünü belirten Tatar, Oruç Reis, Fatih ve Yavuz gemilerinin Karadeniz, Akdeniz ve Afrika'daki faaliyetlerinin Türkiye'nin Mavi Vatan'daki duruşunu gösterdiğini söyledi. Ayrıca 2024 yılında Gabar'da gerçekleştirilen tarihî petrol keşfinin, terörsüz Türkiye süreciyle birlikte huzur ve üretimin yükseldiği dönemin somut sembollerinden biri olduğunu vurguladı.
Tatar, MTA'nın Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yürüttüğü jeotermal enerji arama çalışmalarına değinerek, 2025 Aralık itibarıyla toplam 13 bin 191 metre jeotermal sondaj yapıldığını aktardı.
Kapanış
Konuşmasının sonunda Tatar, MTA'nın karada ve denizde Türkiye'nin yer altı zenginliklerini gün yüzüne çıkaran 'Türkiye yüzyılının en güçlü neferlerinden biri' olduğunu belirtti ve MTA'nın 2026 yılı bütçesinin ile Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifinin ülkeye ve millete hayırlı olmasını diledi.
TBMM GENEL KURULU’NDA, ENERJİ VE TABİİ KAYNAKLAR BAKANLIĞINA BAĞLI MADEN TETKİK VE ARAMA (MTA) GENEL MÜDÜRLÜĞÜ’NÜN 2026 YILI BÜTÇESİ GÖRÜŞÜLDÜ. AK PARTİ GRUBU ADINA SÖZ ALAN AK PARTİ ŞIRNAK MİLLETVEKİLİ ARSLAN TATAR, BÜTÇENİN TÜRKİYE’NİN ENERJİ BAĞIMSIZLIĞI YOLUNDA KRİTİK BİR EŞİK OLDUĞUNU SÖYLEDİ.