TBB meclisi toplandı:
Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) meclisi, Ankara Valiliği çağrısı üzerine Mahalli İdare Birlikleri Kanunu’nun 22’nci ve 5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 45’inci maddeleri uyarınca başkan vekili seçimi yapmak için bir araya geldi. Toplantı, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı ve TBB Başkanı Vahap Seçer’in görevden uzaklaştırılmasının ardından gerçekleştirildi.
Seçime 863 üye katıldı. Adaylar olarak Eskişehir Belediye Başkanı Ayşe Ünlüce ve Kocaeli Belediye Başkanı Tahir Büyükakın yarıştı.
oylama turları ve sonuçlar:
Seçimde ilk iki tur için üye tam sayısının üçte ikisine denk gelen 576 oy gerekti. İlk turda Ünlüce 409 oy alırken Büyükakın 369 oy aldı; 4 oy geçersiz sayıldı. İkinci turda Ünlüce 403, Büyükakın 385 oy aldı; 2 oy geçersiz sayıldı.
Üçüncü turda salt çoğunluk için 433 oy arandı, ancak katılım 769 oy kullanımıyla sonuçlandı ve salt çoğunluğa ulaşılamadı: Ünlüce 406, Büyükakın 363 oy aldı; 6 oy geçersiz kaydedildi. 3 tur sonunda başkan vekili belirlenemeyince dördüncü tura geçildi.
Dördüncü turda 790 oy kullanıldı. Eskişehir Belediye Başkanı Ayşe Ünlüce 417 oy alarak, 369 oy alan Tahir Büyükakın'ı geride bıraktı ve TBB Başkan Vekili olarak seçildi; 4 oy geçersiz sayıldı.
seçim sonrası konuşma ve taahhüt:
Seçimi kazanan Ünlüce, zafer konuşmasında şunları söyledi: "Türkiye Belediyeler Birliği Başkanımız Vahap Seçer’e vekalet etmek üzere bu göreve seçilmiş bulunuyorum. Kendisinin özgürlüğüne hızlıca kavuşup bu görevi ona teslim edinceye kadar belediyelerimiz için, sizler için hiçbir ayrım yapmadan eşit ve adil bir şekilde bu görevi yürüteceğime dair sizlere de söz veriyorum."
Ünlüce, konuşmasını uzatmayacağını belirterek haftaya yapılacak olağan genel kurulda detaylı değerlendirme yapacağını ve seçim sürecinin adil, demokratik ve hukuka uygun şekilde geçmesine katkı sunan divan ile diğer aday Büyükakın'a teşekkür etti. Ayrıca Büyükakın ile Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi’nde birlikte çalışma geçmişine atıfta bulunarak, seçim öncesi ve sırasında karşılıklı mutabakatla sürecin dürüstlük ve sadakat içinde yürütüldüğünü ifade etti.
TÜRKİYE BELEDİYELER BİRLİĞİ (TBB) MECLİSİ BAŞKAN VEKİLİ SEÇMEK ÜZERE TOPLANTI. TOPLANTIDA TBB BAŞKAN VEKİLİ ESKİŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI AYŞE ÜNLÜCE OLDU.