Bist 100
10.343,31 2%
DOLAR
32,69 0,13%
EURO
35,16 0,04%
ALTIN
2.436,27 0,03%

Araştırmacılar, farelerin beyinlerinin yırtıcılara karşı nasıl tepki verdiğini incelemek için VR gözlükleri geliştirdi!

Northwestern Üniversitesi'nden bir ekip, farelerin yüzüne ve vücudunun büyük bir kısmına takılabilen küçük VR gözlükleri geliştirdi. Böylece, ilk defa farelere yukarıdan gelebilen tehditleri simüle edebildiler ve bu sırada farelerin beyin aktivitelerini haritalandırdılar.

Yayın Tarihi: 11.12.2023 13:35
Güncelleme Tarihi: 11.12.2023 13:35

Araştırmacılar, farelerin beyinlerinin yırtıcılara karşı nasıl tepki verdiğini incelemek için VR gözlükleri geliştirdi!

Bilim insanları, bir süredir laboratuvar farelerinde beyin aktivitesini incelemek için sanal gerçeklik (VR) düzenekleri kullanıyorlar. Şimdi de farelerin kendilerine doğru gelen bir tehdit esnasında beyinlerinde neler yaşandığını öğrenmek için VR gözlükleri geliştirdi.

Minyatür Kemirgen Stereo Aydınlatma VR (veya iMRSIV) olarak adlandırılan sistem, insanlar için VR başlığı gibi farenin kafasına takılmıyor. Bunun yerine, gözlükler bir koşu bandının önüne yerleştiriliyor ve farenin yerinde koşarken tüm görüş alanını kapsıyor.

Araştırmanın ilk yazarı John Issa, "Gözlükler için özel bir tutucu tasarladık ve geliştirdik. Tüm optik ekranlar ve lensler farenin etrafını tamamen sarıyor” dedi.

fare

TEPKİ VERME BİÇİMLERİ NASIL?

Bilim insanları, gerçekleştirdikleri testlerde farelerin yeni sanal gerçeklik ortamını geçmişteki düzeneklere göre daha çabuk benimsediklerini ifade etti. Ekip, yemek için üzerlerine gelen kuşlar gibi baş üstü tehditlerin varlığını tekrar oluşturmak için ekranların üst kısımlarına genişleyen karanlık noktalar yansıttı.

İlk yazar Dom Pinke, bu tür tehditlere tepki verme biçimlerinin öğrenilmiş bir davranış olmadığını, kalıplaşmış bir davranış olduğunu söyledi.

Bilim insanları, bu yöntemle hem farelerin yerinde donma ya da hızlanma gibi dışa dönük fiziksel tepkilerini hem de sinirsel faaliyetlerini kaydedebildiler.

Öte yandan, bilim insanları gelecekte senaryoyu tersine çevirip farelerin yırtıcı olarak hareket etmelerini sağlayarak böcekleri avlarken beyinlerinde neler olup bittiğini görebilmeyi planlıyor.

Araştırmanın makalesi geçtiğimiz günlerde Neuron dergisinde yayımlandı.