Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Teknopark Şirketi Smart Bin ile Bakü'de İkincilik Elde Etti

Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Teknopark şirketi Smart Bin ürünüyle Bakü'deki Yeşil ve Dijital İpek Yolu yarışmasında 32 finalist arasından ikincilik aldı.

Yayın Tarihi: 06.12.2025 12:37
Güncelleme Tarihi: 06.12.2025 12:37

Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Teknopark Şirketi Smart Bin ile Bakü'de İkincilik Elde Etti

Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Teknopark Şirketi Smart Bin ile Bakü'de ikincilik kazandı

Bakı'daki Azerbaycan İnovasyon Merkezi'nde düzenlenen Yeşil ve Dijital İpek Yolu Uluslararası Hızlandırma Programı yarışmasında, Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Teknopark A.Ş. bünyesindeki şirket, satışa sunulan Smart Bin ürünüyle ikinci oldu. Organizasyon, Azerbaycan Ekonomik Reformlar ve İletişim Analiz Merkezi (CAERC) ve Enterprise Azerbaijan portalı iş birliğiyle gerçekleşti.

Yarışma süreci ve finalistler

Programa 13 ülkeden toplam 140 başvuru yapıldı; Nisan 2025'ten bu yana altı aşamalı değerlendirme sürecinin ardından 32 finalist belirlendi. Smart Bin, 32 finalist arasından son aşamaya kalan 7 proje içinde yer alarak ödül töreninde jüri ve katılımcılara sunuldu ve ikincilik derecesine ulaştı.

Smart Bin: Ar-Ge, özellikler ve ticarileşme

Smart Bin, yeşil ve dijital teknoloji entegrasyonu ve akıllı şehir uygulamalarıyla öne çıkan bir atık yönetimi çözümü olarak tanımlanıyor. Ürünün geliştirilmesi Prof. Dr. Neslihan Doğan Sağlamtimur ile Doç. Dr. Murat Peker liderliğinde yürütülen uzun soluklu AR-GE çalışması sonucunda tamamlandı; süreçte 25 farklı prototip üretildi. Ticarileşme aşamasında Çevre Yüksek Mühendisi Tuğba Çivioğlu Özsoy aktif rol aldı.

Program desteği ve değerlendirme kriterleri

Finalistlere, ABD, Güney Kore, Çin, Almanya ve Malta gibi ülkelerden mentorlarla çalışma imkanı sağlandı. Program kapsamında teknik eğitimler, iş modeli geliştirme desteği, yatırımcı görüşmeleri ve uluslararası ağ geliştirme fırsatları sunuldu. Jüri değerlendirmelerinde inovasyon, sürdürülebilirlik, uygulanabilirlik, ekip yeterliliği ve küresel rekabet potansiyeli kriterleri öne çıktı.

Kurumsal değerlendirme ve uluslararası görünürlük

Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Rektörü ve Niğde Teknopark Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Hasan Uslu, yaptığı açıklamada ALTEKNA’nın uluslararası bir organizasyonda elde ettiği ikincilik derecesinin, Türkiye’den ödül alan tek proje olması nedeniyle gurur verici olduğunu belirtti. Uslu, bu başarının Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi ve Niğde Teknopark’ın uluslararası arenada görünürlüğünü artıracağını ifade ederek, Prof. Dr. Neslihan Doğan Sağlamtimur, Doç. Dr. Murat Peker ve ticarileşme sürecinde görev alan Tuğba Çivioğlu Özsoy’u tebrik etti.

Smart Bin’in yarışmada elde ettiği derece, projenin hem teknik olgunluğunu hem de sürdürülebilir ve dijital şehir çözümlerine uygunluğunu vurguluyor; bu sonuç, ürünün uluslararası pazarda tanınma ve iş ortaklıkları geliştirme potansiyelini güçlendiriyor.

NÖHÜ TEKNOPARK FİRMASINA ULUSLARARASI YARIŞMADA İKİNCİLİK ÖDÜLÜ

NÖHÜ TEKNOPARK FİRMASINA ULUSLARARASI YARIŞMADA İKİNCİLİK ÖDÜLÜ

NÖHÜ TEKNOPARK FİRMASINA ULUSLARARASI YARIŞMADA İKİNCİLİK ÖDÜLÜ

Yazar
EDİTÖR

Yusuf Arslan

Ben Yusuf Arslan, 27 yaşındayım, İstanbul. aksiyon.com.tr'nin Teknoloji editörüyüm. Tam bir 'geek' olduğumu söyleyebilirim. Yeni çıkan cihazlar, oyunlar, uygulamalar... Hepsini ilk ben denerim. Akıcı ve eğlenceli bir dille teknoloji incelemeleri yazarım.