Bist 100
10.276,88 0%
DOLAR
32,34 -0,07%
EURO
34,88 0,06%
ALTIN
2.378,64 -0,26%

Arabası olan herkese duyuruldu! Trafik sigortası ödemelerinde flaş değişiklik!

Milyonlarca araç sahibini endişelendiren yeni bir gelişmenin yaşandığı öğrenildi. Karayolu sigortalarında yeni dönem başladı. Milyonlarca araç sahibinin merak ettiği trafik sigortası ile ilgili detaylar aşağıda..

Yayın Tarihi: 25.04.2024 21:53
Güncelleme Tarihi: 25.04.2024 21:53

Arabası olan herkese duyuruldu! Trafik sigortası ödemelerinde flaş değişiklik!

Trafik sigortası hakkında yeni dönem başladı, primler bundan sonra maliyet endeksine göre aylık olarak belirlenecek. Endeks rakamlarına göre belirlenen primler Mayıs ayı itibariyle sigortalılara aktarılacak.

Hürriyet gazetesinden Noyan Doğan'ın konuyla ilgili köşe yazısında şu ifadeler kullanıldı:

"7 yıldır trafik sigortası çerçevesinde araç grupları, iller, sürücülerin hasar geçmişi kapsamındaki primleri genel olarak Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK) belirlemektedir.

Bu kriterler çerçevesinde tavan fiyatlar açıklanmakta ve sigorta şirketleri tavan fiyatın üzerinde sigorta satışı yapamıyor.

SEDDK ayrıca her ay uygulanacak tavan fiyat artışlarını da belirliyor ve şirketler dilerlerse her ay trafik sigortası primlerini bu tutar kadar artırabiliyor.

Örneğin 2024 yılı başında sigorta şirketlerine sigorta primlerini her ay bir önceki aya oranla %5 oranında artırma olanağı tanınıyor.

Ancak SEDDK, yetkilerini kullanarak Ocak ve Şubat aylarında aylık primleri yüzde 10 oranında artırmış; Mart ve Nisan aylarında aylık artış %5 olarak sabitlendi. Tabii bu durum neden geçen ay yüzde 10, neden gelecek ay yüzde 5 sorusunu gündeme getiriyor; Bu aynı zamanda şu soruları da sormamıza neden oluyor: Kriterler neler?

Arabası olan herkese duyuruldu! Trafik sigortası ödemelerinde flaş değişiklik!

Aslında nedeni açıktır. Çünkü sigorta şirketleri her ay ve her yıl yol sigortası zararlarına katlanmak zorunda kalıyor; Bu zararı kısmen telafi etmek için aylık sigorta primlerinde artış yapıldı ancak bu artış şirketin zararlarını karşılamaya yetmedi.

Yeni uygulamayla birlikte bu yol sigortası dönemi sona ererek hasar maliyet endeki için hazırlanan uygulama başlatışdı. Yine tarfik sigortasının primlerini devlet belirleyecek fakat aylık fiyat artışları kayıp maliyet endeksi kapsamında belirlenecek. Tıpkı inşaat maliyet endeksi veya gıda fiyat endeksi gibi. Peki bu nasıl olacak?

SEDDK, aylık; Karayolu sigortalarında hasar maliyet endeksi, asgari ücretteki artış, araç fiyatlarındaki artış oranı ile hasar onarım ve aynı zamanda parça fiyatlarındaki değişikliklere göre belirlenecek. SEDDK, TÜİK'in yayınladığı verilere göre aylık endeks oluşturacak ve bu endekse göre SEDDK, bir sonraki ay trafik sigortası prim artışlarını belirleyip duyuracak. Sigorta şirketleri ise bu orana göre primleri artıracak."