Bist 100
10.343,31 2%
DOLAR
32,69 0,13%
EURO
35,16 0,04%
ALTIN
2.436,27 0,03%

Apple’dan yapay zekâ devrimi konusunda yeni hamle! Yetenek avına çıkıyor!

Apple, yapay zekâ devriminden pay kapmak için sessizce girişimleri stokluyor ve yetenek avına çıkıyor.

Yayın Tarihi: 26.01.2024 17:15
Güncelleme Tarihi: 26.01.2024 17:15

Apple’dan yapay zekâ devrimi konusunda yeni hamle! Yetenek avına çıkıyor!

Apple, Google ve Microsoft gibi rakiplerini yakalamaya çalışırken yapay zekâ yetenekleri için bir av başlatıyor. Edinilen bilgilere göre, Apple'ın ChatGPT gibi hizmetlerin yaptığı gibi devasa veri merkezlerine ve bulut bağlantısına güvenmek yerine, öncelikle yapay zekânın doğrudan iPhone cihazlarında çalışmasını sağlamaya odaklanacak.

Teknoloji devinin ayrıca Siri sesli asistanının daha akıllı, yapay zekâ destekli bir versiyonu üzerinde çalıştığı ve Morgan Stanley analistlerinin haziran ayında Apple'ın Dünya Çapında Geliştiriciler Konferansı'nda iOS 18 ile birlikte lanse edilebileceği öngörüldü.

Apple ayrıca, ekim ayında Macbook serisi için daha güçlü M3 yongalarını ve Apple Watch için Siri'nin internete bağlı olmadan verilere erişmesine olanak tanıyan yeni bir S9 yongasını tanıtarak, üretken yapay zekâyı desteklemek için bazı donanımlarını güncelledi.

Apple'ın iş ilanlarına bakıldığında, şirketin Siri'nin yapay zekâ yeteneklerini geliştirmeye ve Apple'ın sesli asistanıyla daha iyi bir konuşma deneyimi sağlamaya odaklanan bir dizi işe alım yaptığı görülüyor.

apple

APPLE İÇİN OLDUKÇA BÜYÜK EKSİKLİK

Ayrıca şirketin sağlık, cihaz üzerinde yapay zekâ ve GPT-4 gibi temel yapay zekâ modelleri olan temel modeller oluşturma dahil olmak üzere çeşitli alanlarda yapay zekâ odaklı işlerin reklamını yaparak yapay zekâ yetenekleri arayışını hızlandırdığını öne sürüyorlar.

Morgan Stanley'nin yakın tarihli bir araştırma notu, şirketin yapay zekâ iş ilanlarının neredeyse yarısının şu anda ChatGPT gibi büyük dil modelleri oluşturmanın ayrılmaz bir parçası olan bir tür makine öğrenimi olan "Deep Learn" (derin öğrenme) üzerine odaklandığını ortaya koydu.

Apple'ın geçen yıl kendi GPT-4 rakibini geliştirdiği, çalışanların dahili bir chatbot hizmeti oluşturmak için kullandığı "Ajax" adlı büyük bir dil modeli geliştirdiği bildirildi.

Şirket, geçen yılın ilk yarısında araştırma ve geliştirmeye 22,61 milyar dolar para aktardı. CEO Tim Cook, bu artışın kısmen Apple'ın üretken yapay zekâya odaklanmasından kaynaklandığını söyledi.

Apple, 2022'nin sonlarında ChatGPT'nin şaşırtıcı başarısına büyük ölçüde hazırlıksız yakalandı. Apple içinden bazı yöneticilerin bu durumu "şirket içinde oldukça büyük bir eksiklik" olarak değerlendirildiği belirtildi.