Etkinlik ve tema:
Antalya Muratpaşa Belediyesi tarafından düzenlenen Antalya Edebiyat Günleri bu yıl 11. kez okurlar ve yazarları bir araya getiriyor. Etkinlik, 'Değişen İklim ve Kent Ekseninde Edebiyatın Geleceği' temasıyla 12-15 Kasım tarihlerinde düzenlenecek; Kaleiçi'nden kentin dört bir yanına yayılan programlarla Antalya edebiyatla buluşacak.
Onur ödülü Nihat Behram'a:
Bu yılın Onur Ödülü, şiir, roman ve belgesel anlatı alanlarında uzun soluklu üretimleriyle tanınan Nihat Behram'a takdim edilecek. Behram'ın şiir kitapları arasında 'Hayatımızın Üzerine Şiirler', 'Dövüşe Dövüşe Yürünecek' ve 'Hayatın Şarkısı'; romanları arasında ise 'Gurbet' ve 'Miras' gibi yapıtlar yer alıyor. Ayrıca Behram'ın 'Darağacında Üç Fidan', 'Ser Verip Sır Vermeyen Bir Yiğit' ve 'Yılmaz Güney'le Yasaklı Yıllar' adlı belgesel anlatıları bulunuyor. Yazar, Melih Cevdet Anday, Dionysos ve Enver Gökçe Toplumcu Gerçekçi Şiir ödüllerinin sahibidir.
Öykü ödülleri ve seçici kurul:
Antalya Edebiyat Günleri'nde öykü dalında yılın en iyileri, seçici kurulun değerlendirmesiyle belirlendi. Kurulda Ahmet Yıldız, Engin Kükrer, Hakan Cucunel ve Gülay Kaplan yer aldı. En İyi Öykü Kitabı ödülü, çağdaş yaşamın birey üzerindeki baskılarını bekleyiş, kabulleniş ve özeleştiri ekseninde ustalıkla ele alan Hüseyin Akyüz'ün 'Eski Bir Pişmanlığa Dönüş Notları' adlı eserine verildi. En İyi İlk Öykü Kitabı ödülü ise polisiye lezzeti öykü türüne taşıma başarısı gösterdiği gerekçesiyle Suat Duman'ın 'Anatomi Dersleri' adlı kitabına layık görüldü.
Ödül töreni ve organizasyon:
Yılın ödülleri, 15 Kasım Pazar günü saat 15.30'da Türkan Şoray Kültür Merkezi'nde düzenlenecek törenle sahiplerine takdim edilecek. Antalya Edebiyat Günleri bu yıl, gönüllü koordinatörlüğünü üstlenen Tuncer Çetinkaya yönetiminde gerçekleştirilecek; danışma kurulunda ise İbrahim Dağhan, Cahit Çakcıl, Kaan Eminoğlu, Hüseyin Cahit Kerse ve Kamile Yılmaz yer alıyor.
SUAT DUMAN