
80 Yıllık Miras: Nusret Tepe'nin Geleneksel Değirmeni
Antalya'nın Kaş ilçesinde 88 yaşındaki Nusret Tepe, 50 yıldır babasından devraldığı geleneksel yöntemle buğday öğütülen değirmeni işletiyor. Sarıbelen Mahallesi'nde, ömrünün yarısından fazlasını geçirdiği bu değirmende, çarkların ahenkle döndüğü ve buğday kokusunun yayıldığı bir ortamda, her sabah sevgiyle kapısını açıyor.
Tepe, geleneksel yöntemle çalışan bu değirmenin, gelişen teknolojiye rağmen hâlâ talep gördüğünü belirtiyor. Yöre halkına ve doğal ürünlere önem veren çiftçilere hizmet vermeye devam eden Tepe, “Buğday eken çiftçilerimiz hasat sonrası geliyor. Bizim değirmenin öğüttüğü un çok güzel ve kaliteli oluyor.” şeklinde konuştu.
Sağlıklı Seçim: Kepekli ve Karabuğday Unu
Değirmende kepekli ve karabuğday unu ürettiklerini ifade eden Tepe, bu ürünlerin sağlıklı ve tercih edilen seçenekler olduğunu vurguladı: “Karabuğday ununu genellikle şeker hastaları talep ediyor.”
Turistlerin İlgisi
Tepe, geleneksel un öğütme yönteminin Kaş'a gelen hem yerli hem de yabancı turistlerin ilgisini çektiğini belirtiyor. “Buraya turistler gelip değirmenin fotoğrafını çekiyor,” diyen Tepe, insanların bu süreçteki çalışmaları ilginç bulduğunu ekliyor.
Değirmenin Geçmişi ve Geleceği
Babasının değirmeni işlettiği dönemlerde sık sık elektrik kesintileri yaşandığını aktaran Nusret Tepe, günümüzde böyle sorunların yaşanmadığını belirtiyor. “İş yerimin kapısını her sabah besmele ile açıyorum,” diyerek, müşterileriyle anılarını yaşatmanın mutluluğunu paylaşıyor.
Müşteri Memnuniyeti
Hacıoğlan Mahallesi'nden buğday öğütmeye gelen Mehmet Ali Kapaklı, çocukluğundan beri geldiği değirmenin yöre halkına hizmet ettiğini, yapılan unun çok lezzetli olduğunu ifade etti. Kapaklı, 1977’den beri kendi ürettikleri buğdaydan un elde etmek için burayı tercih ettiğini de sözlerine ekledi.
Sarıbelen Muhtarı Mevlüt Küçükkaya ise değirmenin, adeta bir yaşayan tarih olduğunu vurgulayarak, Nusret Tepe'nin işine olan bağlılığını takdir etti: “Umarız, değirmenin faaliyeti Nusret amcadan sonra da devam eder.”
Antalya'nın Kaş ilçesinde yaşayan 88 yaşındaki Nusret Tepe, babasından devraldığı geleneksel yöntemle buğday öğütülen değirmeni 50 yıldır işletiyor. Buğday öğüterek yöre halkına hizmet eden Tepe, iş yerinin kapısını her sabah sevgiyle açıyor. Geleneksel yöntemle çalışan değirmen, gelişen teknoloji ve un sanayisine rağmen buğdayını öğütmek isteyen çiftçilerden ve doğal ürüne rağbet gösteren vatandaşlardan ilgi görüyor.
Antalya'nın Kaş ilçesinde yaşayan 88 yaşındaki Nusret Tepe, babasından devraldığı geleneksel yöntemle buğday öğütülen değirmeni 50 yıldır işletiyor. Buğday öğüterek yöre halkına hizmet eden Tepe, iş yerinin kapısını her sabah sevgiyle açıyor. Geleneksel yöntemle çalışan değirmen, gelişen teknoloji ve un sanayisine rağmen buğdayını öğütmek isteyen çiftçilerden ve doğal ürüne rağbet gösteren vatandaşlardan ilgi görüyor.