DOLAR
42,72 -0,06%
EURO
50,09 0,22%
ALTIN
5.934,89 -0,28%
BITCOIN
3.706.675,83 1,02%

Antalya'da 7. kuşak bıçak bileme ustası 50 yıldır mesleğini sürdürüyor: '50-60 bin liraya çırak bulamıyoruz'

Antalya'da 65 yaşındaki Mehmet Şakar, 7. kuşak bıçak bileme ustası olarak 50 yıldır çalışıyor; günde 12 saat, yüksek maaşa rağmen çırak bulamadıklarını söylüyor.

Yayın Tarihi: 17.12.2025 11:12
Güncelleme Tarihi: 17.12.2025 11:12

Antalya'da 7. kuşak bıçak bileme ustası 50 yıldır mesleğini sürdürüyor: '50-60 bin liraya çırak bulamıyoruz'

Antalya'da 7. kuşak bıçak bileme ustası mesleğini yaşatıyor

Antalya Muratpaşa ilçesi Demirciler Çarşısı'nda hizmet veren 65 yaşındaki bıçak bileme ustası Mehmet Şakar, dededen toruna aktarılan zanaatını 7. kuşak olarak sürdürmeye devam ediyor. Mesleğe 15 yaşında babasının yanında başlayan Şakar, 50 yıldır aynı heyecanla çalıştığını söylüyor.

Mesleğin geçmişi

Mehmet Şakar, aile geçmişini ve mesleğe girişini şöyle özetliyor: 'Bu mesleği 50 senedir yapıyorum. 40 sene Kırıkkale'de yaptım, 10 yıldır da Antalya'dayım. Babamın babası yapıyormuş, onun da babası dedeleri yapıyormuş. Ben 7. Kuşağım.' Oğlunun da işi sürdürdüğünü belirten Şakar, 'Bir oğlum var, şu an Kırıkkale'de bu işi yapıyor' diyor.

Atölye ve üretim süreci

Şakar, bıçak üretiminin bazı aşamalarının başka şehirlerde yürütüldüğünü aktarıyor: Bursa ve Kırıkkale'de atölyeleri bulunuyor; bıçaklar atölyede üretiliyor, Antalya'daki iş yerinde ise bileme işlemi yapılıyor. Üretimde geleneksel el işçiliğinin yerini kısmen makinaların aldığını belirterek, 'Eskiden bıçakları tek tek elimizle yapardık. Şimdi makine kesiyor, biz sapını takıyor, bilemesini yapıp paketliyoruz' ifadelerini kullanıyor.

Eleman sıkıntısı

Gençlerin mesleğe ilgisinin azaldığını vurgulayan Şakar, eleman bulunamamasından yakınıyor: 'Şu an eleman bulamıyoruz. Çalışmak isteyen olsa 50-60 bin lira maaş veririz.' Bu söz, sektörde nitelikli usta ve çırak eksikliğinin sürdüğüne işaret ediyor.

Günlük çalışma düzeni ve müşteri profili

Şakar, işlerinin yoğunluğunu ve çalışma saatlerini şu şekilde anlatıyor: 'Sabah 8'den akşam 8'e kadar buradayım. Her gün yoğunluk oluyor.' Günlük işlerinin büyük kısmını lokanta, restoran ve otellerin oluşturduğunu, zaman zaman otellere giderek doğrama tahtalarının temizliğini yaptığını ve bıçakları bilelediğini belirtiyor. Bayram günlerinde yoğunluğun değiştiğini ancak genel satışların iyi olduğunu ifade ediyor.

Satış hacmi ve hizmet çeşitliliği

Şakar, satışların günlere göre değiştiğini aktarıyor: 'Gün oluyor 5 bıçak satıyoruz, gün oluyor 300 bıçak.' Ayrıca toptan gönderim yaptıklarını, İç Anadolu ve Doğu'ya 300, 500 hatta 2 bin bıçak gönderdiklerini söylüyor. Mekânda bıçak bilemenin yanı sıra ızgara, şiş, mangal, doğrama tahtası ve soba satışları ile bakım hizmetleri de sunuluyor.

Antalya'da 7. kuşak bıçak bileme ustası mesleğini yaşatıyor, 50-60 bin liraya çırak...

Antalya'da 7. kuşak bıçak bileme ustası mesleğini yaşatıyor, 50-60 bin liraya çırak bulamıyor

Yazar
EDİTÖR

Meryem Özdemir

Ben Meryem Özdemir, 24 yaşındayım, Bursa'dan çalışıyorum. aksiyon.com.tr Gündem'deyim ama spesifik olarak eğitim ve sağlık politikalarındaki güncel gelişmelere odaklanıyorum. Öğrenmeye açık, meraklı ve enerjik bir yapım var.