Ankara’da bin 200 endemik bitkinin arasında kraliçe ana arı üretimi: 350 kolonilik mesai

Mamak Kıbrıs Köyü Kanyonu’nda Resul Gürleyik, bin 200 endemik bitkinin ortasında 350 kolonilik üretimle kraliçe ana arı yetiştiriyor; sezon rekoltesi 2–2,5 ton hedefleniyor.

Yayın Tarihi: 09.05.2026 11:18
Güncelleme Tarihi: 09.05.2026 11:22

Ankara’da bin 200 endemik bitkinin arasında kraliçe ana arı üretimi: 350 kolonilik mesai

Ankara’da bin 200 endemik bitkinin ortasında kraliçe ana arı üretimi: 350 kolonilik mesai

Mamak ilçesi Kıbrıs Köyü Kanyonu’nda üçüncü kuşaktır arıcılıkla uğraşan Resul Gürleyik, kanyonun barındırdığı bin 200 endemik bitki türünün ortasında kraliçe ana arı üretimi yapıyor. Dedelerinden miras aldığı mesleği ticarileştirerek Ankara balını Türkiye geneline ulaştıran Gürleyik, bu yıl 350 koloni ile mesaiye başladı.

Üretim süreci ve zamanlama

Gürleyik üretimi ilkbahar başında başlattıklarını belirterek, polen akışının ana arı üretimi için kritik olduğunu söylüyor. "Ana arıda polen akışı çok önemli. Polen akışı olmadığı zaman ana arı üretimi çok zor olur" diyen Gürleyik, en kaliteli anaların bahar ve bal sezonunda ortaya çıktığını vurguladı.

Bir ana arının doğma süresinin ilk günden itibaren 16 gün olduğunu ifade eden Gürleyik, genellikle 3-4 günlük larvalardan transfer yaptıklarını ve bunun 10-12 günlük bir çıkım sağladığını aktardı.

Irk seçimi ve koloni yönetimi

Geçen sezon hibrit ve ıslah edilmiş Belfast ırkıyla çalıştıklarını, mevcut sezonda bu arıların bal üretiminde kullanılacağını söyledi. Gelecek sezonda ise ana vatanı ve sabit hattı bulunan Karniyol ırkına geçmeyi planladığını belirtti. Karniyol ırkını sakin tavrı, bal verimi ve bölgeye uyum açısından avantajlı buluyor.

Oğul verme eğiliminin ana arı üretiminde önemli olduğuna dikkat çeken Gürleyik, "Oğul eğilimi olmayan arılarla çalışıyoruz. Çünkü burada 150 koloni var. Oğul vermeye başlarlarsa kontrolü zor olur" diye konuştu.

Koloniler, üretim kapasitesi ve beklenti

Geçen yıl 150 kolonileri olduğunu, bu yılı 350 koloni hedefine taşıdıklarını ifade eden Gürleyik, mevcut durumda 200 koloni hazır olduğunu ve toplamda 350 koloni ile çalıştıklarını söyledi. Ayrıca 150 aktif ana arının bal için çalıştığını ve 200 ana arının kuluçkada üretildiğini belirtti.

Yağışların olumlu etkisiyle 2026 sezonu için umutlu olduklarını söyleyen Gürleyik, rekoltenin yaklaşık 2–2,5 ton civarında olmasını beklediklerini, sezonun daha yüksek verimle tamamlanabileceğini ekledi.

Fiyatlandırma ve satış

Arı satışında çıta paketleri halinde işlem yaptıklarını belirten Gürleyik, genellikle 6–7 çıta bandında paket satış yaptıklarını; mayısın ilk haftası teslimatlarında 7–8 çıtalı paketlerin verildiğini söyledi. Bu sezon çıta başına fiyatların ortalama 900–1000 lira bandında olduğunu belirtti.

Kalite, ıslah ve üretimin püf noktaları

Gürleyik, ürettikleri ana arıların damızlık olarak kullanılan özel kolonilerden elde edildiğini ve en verimli formun "F1" nesli olduğunu dile getirdi. İkinci ve sonraki nesillerde melezleşme ve ıslah özelliklerinde zayıflama görüldüğünü, bunun verim ve kalite kaybına yol açtığını belirtti.

Ana üretimdeki kritik uygulamalardan birinin larva yaşının yakalanması olduğunu vurgulayan Gürleyik, "Transfer yaptığımız larvalar ne kadar genç olursa ana arının arı sütüyle beslenmesi de o kadar fazla oluyor. Bundan çıkan ana arı da daha kaliteli oluyor" dedi. Ana memesi üretilen kovanlarda genelde 35–40 memenin bulunduğunu, bunlardan 5–10 tanesinin damızlık adayı olduğunu aktardı.

Resul Gürleyik, arıcılığın sürekli takip gerektiren bir iş olduğunu, kolonilerin günlük kontrol edilmesi gerektiğini ve güçlü koloniler oluşturmak için arıların düzenli çalıştırılması gerektiğini vurguladı.

‘Balın kraliçeleri' bin 200 endemik bitkinin ortasında yetiştiriliyor: 350 kolonilik mesai

‘Balın kraliçeleri' bin 200 endemik bitkinin ortasında yetiştiriliyor: 350 kolonilik mesai

Yazar
EDİTÖR

Zeynep Kaya

Merhaba, ben Zeynep Kaya. 25 yaşındayım, İzmir'den çalışıyorum. aksiyon.com.tr Gündem kategorisinde veri gazeteciliği yapıyorum. Rakamlar benim işim. Anketlerin, istatistiklerin dilini halkın anlayacağı şekilde haberleştiriyorum. Genelde sessiz ama çok dikkatli bir yapıya sahibim.