Amik ovası'nda tarım alanları aylardır su altında
Hatay'ın Amik Ovası'nda kış aylarında başlayan ve aylar içinde çekilmeyen su baskını, binlerce dönüm tarım arazisini kullanılamaz hale getirdi. Bölge çiftçileri, kanalların temizlenerek suyun tahliye edilmesini ve kalıcı çözüm bulunmasını istiyor.
taşkının arka planı ve dönemsel değişim:
Meteoroloji verilerine göre; Hatay’da 2025 yılı son 65 yılın en kurak yılı olarak kayıtlara geçmiş, ardından 2026 ile birlikte kentte şiddetli yağışlar etkili olmuştu. Ocak ve Şubat aylarında meydana gelen sağanaklar özellikle tarım arazilerinde su baskınlarına neden oldu. Antakya ilçesi Aşağıoba Mahallesi’nde dere yataklarının taşması sonucu bazı evler ve araziler suyla kaplandı. Geçen yıl aynı dönemde hasat yapılan tarlalarda bu yıl göçmen kuşlar ve ördekler görülüyor.
çiftçilerin durumu ve talepleri:
Amik Ovası'ndaki arazilerden ekim yapamadıklarını belirten çiftçiler, uzun süredir süren su baskınının geçim kaynaklarını olumsuz etkilediğini söylüyor. Mustafa Kaplan, suyun uzun süre çekilmemesiyle ilgili durumu şu sözlerle anlattı: "Kendi tarım arazilerimizde artık işlem yapamaz hale geldik ve Aralık ayından beri bu tarım arazileri su içerisinde kaldı"
Kaplan tarım arazilerinde yaşanan kaybın boyutlarını da aktardı: "Yaklaşık 4 bin dönüm tarım arazisi su altında. Kışın ise bu rakam daha da artıyor; 10 bin, 15 bin dönüm tarım arazisi su altında kalıyor."
Bölgede geçen yıl aynı dönemlerde ekim yaptığını belirten Celal Deveci ise durumu şu sözlerle özetledi: "Geçen sene bu zamanlarda ben burada ekim yapıyordum, şu anda sular ve ördekler var"
Deveci, kanalların zamanında temizlenmemesi ve yapılan setlerin yetersiz kalmasının da etkili olduğunu belirterek, tarlaların artık kamış ve su kuşlarının yaşam alanına döndüğünü ifade etti.
yerel talepler ve beklenen müdahale:
Çiftçiler, yetkililerden öncelikle kanalların temizlenmesini ve bir an önce bölgedeki suyun tahliye edilmesini talep ediyor. Ayrıca tarım alanlarının yeniden kullanılabilmesi için kalıcı drenaj çözümleri ve bakım çalışmalarının planlanması isteniyor. Bölge halkı, hem kış hem yaz aylarında tekrar tarım yapabilmenin yollarının bulunmasını bekliyor.
HATAY'DA KIŞ AYLARINDA ETKİLİ OLAN YAĞIŞLARIN ARDINDAN SULAR ALTINDA KALAN AMİK OVASI'NDAKİ BİNLERCE DÖNÜM TARIM ARAZİSİNDE 9 AY GEÇMESİNE RAĞMEN SULAR ÇEKİLMEDİ.