Hasat sürüyor:
Hatay Amik Ovası'nda karpuz hasadı yoğun tempoyla devam ediyor. Kırıkhan ilçesi Topboğazı Mahallesi'nde yıllardır çiftçilik yapan Mennan Damlı ve ailesi, atalarından miras kalan tohumla ürettikleri karpuzları sabahın erken saatlerinden itibaren tarladan topluyor. Geçen yıl dönüm başına ortalama 2 ton ürün elde eden Damlı, bu yıl toprak ve iklim koşullarının da elverişli gitmesiyle verimin arttığını belirtti.
Aile emeği ve ata tohumunun önemi:
Damlı, ata tohumu kullanmanın hem lezzet hem de dayanıklılık açısından belirleyici olduğunu vurguladı. "Biz ata tohumu ekiyoruz. Bu babamın babasından, babamdan bize ve bizden çocuklarımıza devam ediyor," diyen Damlı, üretimin aile emeğiyle sürdüğünü ve sabah-akşam devam eden yoğun çalışmayla ürünlerin toplandığını aktardı. Aile, geleneksel yöntemleri koruyarak organik ve orijinal çeşitlere öncelik veriyor.
Rekolte beklentisi ve pazar fiyatı:
Bu yıl Damlı'nın tarlasından alınacak rekoltenin dönüm başına yaklaşık 5 ton olacağı tahmin ediliyor; bu, geçen yıla göre iki kattan fazla bir artış anlamına geliyor. Hatay halinde karpuzun kilogram fiyatı ise yaklaşık 10 TL seviyesinden alıcı buluyor. Çiftçi, beklentilerinin gerçekleşmesi durumunda hem aile geliri hem de bölge arzında olumlu bir sonuç ortaya çıkacağını belirtti.
Hasat döneminde üreticiler hem verim artışını takip ediyor hem de pazarlama koşullarını değerlendiriyor; geleneksel ata tohumları ise ilave bir nitelik ve pazar avantajı sağlıyor.
HATAY'DA AMİK OVASINDA KARPUZ HASADI DEVAM EDİYOR. KIRIKHAN İLÇESİNDEKİ ÇİFTÇİ MENNAN DAMLI, GEÇEN YIL DÖNÜM BAŞINA YAKLAŞIK 2 TON ÜRÜN ALDIĞI TARLASINDAN BU YIL 5 TON REKOLTE BEKLİYOR.