DOLAR
42,81 -0,18%
EURO
50,21 -0,02%
ALTIN
5.978,41 -0,34%
BITCOIN
3.757.179,79 -3,49%

Almanya'da Friedrich Merz'in Netanyahu'yu Davet Etme İsteği Eleştiriliyor

Friedrich Merz'in Netanyahu'yu Almanya'ya davet etme niyeti, uluslararası hukuku hiçe saymakla suçlanıyor.

Yayın Tarihi: 25.02.2025 13:16
Güncelleme Tarihi: 25.02.2025 13:16

Almanya'da Friedrich Merz'in Netanyahu'yu Davet Etme İsteği Eleştiriliyor

Almanya'daki genel seçimlerin galibi olan Hristiyan Birlik (CDU/CSU) partilerinin başbakan adayı ve Hristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) Genel Başkanı Friedrich Merz, Uluslararası Ceza Mahkemesi tarafından hakkında tutuklama emri bulunan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'yu ülkeye davet etme isteğiyle eleştirilerin hedefi oldu.

Uluslararası Af Örgütü (Amnesty Deutschland), sosyal medya platformu X'ten yaptığı paylaşımda Merz’e tepki gösterdi. Açıklamada, "Merz, Federal Meclis seçimlerinin yapıldığı akşam, Uluslararası Ceza Mahkemesi tarafından hakkında tutuklama emri çıkarılan Binyamin Netanyahu'yu Almanya'ya davet ediyor. Bu, yasaları açıkça çiğnemek için bir çağrıdır," ifadelerine yer verildi.

Amnesty Deutschland, yeni Alman hükümetinin uluslararası hukuka ve insan hakları kurumlarına saygı göstermesi gerektiğini belirterek, "Çifte standart uygulanmayan bir dış politika" talep etti.

Sol Parti Eş Genel Başkanı Jan van Aken, Netanyahu Almanya'ya gelirse tutuklanması gerektiğini vurguladı ve "Bu uluslararası hukukun gereğidir," dedi. Ayrıca, tutuklama emrinin uygulanmaması durumunu felaket olarak nitelendirerek, bunun büyük bir hata olacağını ifade etti.

Merz'in Netanyahu'yu ülkeye davet etme isteği, sosyal medyada da yoğun eleştirilere neden oldu. Bir kullanıcı, Almanya'nın Merz ile birlikte keyfi ve adaletsiz bir devlet olma yolunda ilerlediğini belirterek, "Friedrich Merz, hukuka karşı tamamen kayıtsız olduğunu açıkça ortaya koyuyor," ifadelerini kullandı.

Merz, dün Berlin'de düzenlediği basın toplantısında, "Netanyahu'ya planlaması halinde tutuklanmadan Almanya'yı ziyaret edebilmesinin ve tekrar ayrılabilmesinin yollarını ve araçlarını bulacağımıza söz verdim," dedi. Ayrıca, bir İsrail başbakanının Almanya'yı ziyaret edemeyeceği düşüncesinin garip olduğunu vurguladı.

Uluslararası Ceza Mahkemesi, Gazze'de işlenen savaş suçları ve insanlığa karşı suçlar nedeniyle Netanyahu ve eski Savunma Bakanı Yoav Gallant hakkında tutuklama emri çıkarmıştı. Mahkeme, ayrıca İsrail'in yargı yetkisine ilişkin itirazlarını reddederek, Filistin topraklarında işlenen suçlar üzerinde yargı yetkisini kabul etti.

Geçtiğimiz günlerde Hollanda'ya giden İsrail askerleri, Gazze'deki savaş suçlarından ötürü haklarında tutuklama kararı çıkartılması endişesiyle ülkeden ayrılmak zorunda kaldı.

Yazar
EDİTÖR

Aksiyon Haber Ajansı