Almanya Ulusal Güvenlik Konseyi'ni kurdu; savunma gücü 260 bine çıkarılacak
Almanya hükümeti, artan güvenlik tehditleri gerekçe gösterilerek Ulusal Güvenlik Konseyi kurulduğunu ve Bundeswehr personelinin 80 bin artırılarak toplamda 260 bine çıkarılmasının hedeflendiğini duyurdu.
Konseyin amacı ve kapsamı
Başbakan Friedrich Merz, Berlin'de düzenlediği basın toplantısında böyle bir konseyin otuz yıldır tartışıldığını, ancak kabinenin bu kararı sadece dört ay içinde aldığını söyledi. Merz, günümüzün "karmaşık dünyasında" güvenlik zorluklarının tek bir bakanlık veya kurum tarafından ele alınamayacağını belirterek, konseyin hükümetin iç, dış, ekonomik ve dijital güvenliğinde genel ulusal güvenlik sorunlarını tartışacak bir "merkezi platform" olacağını ifade etti.
Merz, "Bu Ulusal Güvenlik Konseyi'nin kurulması, örneğin ulusal güvenlik stratejimizin güncellenmesi yoluyla ileriye dönük stratejik çalışmaların yürütülmesini sağlayacak. Ulusal Güvenlik Konseyi, tutarlı bir güvenlik politikasına yönelik yaklaşımımızın önemli bir yapı taşı olacak." dedi.
Askeri personel artışı ve yeni yasa tasarısı
Hükümet, Bundeswehr'in personel sayısını 80 bin artırmayı ve toplam gücü 260 bine çıkarmayı amaçlayan yeni yasa tasarısını onayladığını açıkladı.
Basın toplantısında Merz, önerilen yasa tasarısının 2011 yılında kaldırılan zorunlu askerliğe geri dönmeden askerlik hizmet modelini modernize edeceğini ve Silahlı Kuvvetleri daha cazip hale getireceğini söyledi. Merz, "Koalisyon anlaşmamızda, başlangıçta Bundeswehr'i gönüllülük esasına göre genişletmeyi kabul ettik. Şimdi bu yaklaşımı, 2026'dan itibaren yürürlüğe girecek yeni yasayla uygulamaya koyuyoruz." ifadelerini kullandı.