Aliağa meclisinde başkan Acar: rapor bulguları adım adım açıklanacak

Başkan Serkan Acar, Sayıştay raporundaki tespitlerle ilgili tüm soruların yasal sürede yanıtlanacağını, ucu açık konu bırakılmayacağını söyledi.

Yayın Tarihi: 04.11.2026 19:24
Güncelleme Tarihi: 04.11.2026 19:43

Aliağa meclisinde başkan Acar: rapor bulguları adım adım açıklanacak

Aliağa Belediyesi kasım meclisinde Sayıştay raporu masaya yatırıldı

Aliağa Belediyesi Kasım Ayı Olağan Meclis Toplantısı’nın dilek ve temenniler bölümünde 2025 yılı Sayıştay Denetim Raporu gündeme geldi. Muhalefet üyeleri rapordaki tespitlere dayanarak yönetimin mali ve idari uygulamalarına ilişkin sorular yöneltirken, Belediye Başkanı Serkan Acar eleştirilere kapsamlı yanıtlar verdi.

raporun içeriği ve muhalefetin talepleri:

CHP Grubu adına konuşan Savaş Dağdeviren, raporda yer alan 52 bulgu ve mali tablolar hakkında verilen olumsuz denetim görüşüne işaret etti. Dağdeviren, belediyeye ait bin 99 taşınmazın tapu kayıtlarında bulunmadığı yönündeki tespiti, vergi ve SGK borçları, gecikme zamları, meclis kararı olmadan kullanıldığı belirtilen krediler ve geçmiş yıl giderlerinin muhasebeleştirilmesi gibi konularda ayrıntılı açıklama istedi. Yeni Parti Grubu sözcüsü Murat Arcak da raporun belediyenin mali ve idari yönetiminde önemli sorunlar gösterdiğini savundu.

başkan acar’ın yanıtları ve sürecin işleyişi:

Başkan Serkan Acar, Sayıştay’ın devlet için önemli ve saygın bir kurum olduğunu vurgulayarak rapordaki bazı tespitlere katılmadıklarını söyledi. Acar, belediyenin düzeltmesi gereken hususlar olabileceğini kabul etmekle birlikte bazı bulguların yeterince somut bilgi içermediğini belirtti.

Taşınmazlarla ilgili tespiti değerlendiren Acar, raporda hangi taşınmazların kastedildiğinin açıkça belirtilmediğini, taşınmazların tek tek tanımlanması halinde gerekli incelemelerin yapılabileceğini ifade etti. Vergi ve SGK borçlarıyla ilgili eleştirilere ilişkinse, söz konusu borçların belediyenin faaliyet raporlarında yer aldığını ve tartışmanın daha çok borçların hangi hesaplarda gösterilmesi gerektiğine dair farklı muhasebe değerlendirmelerinden kaynaklandığını söyledi. Acar meclise, denetçiye muhasebe uygulaması hakkında sordukları soruya denetçinin "Bilmiyorum" yanıtını verdiğini aktardı.

Kredi kullanımıyla ilgili olarak Başkan Acar, belediyenin 2025 yılında yeni kredi kullanmadığını, geçmiş yıllarda kullanılan kredilere ait son taksitlerin 2025 içinde ödendiğini ve bunun yeni kredi kullanımı olarak değerlendirilmesine itiraz ettiğini kaydetti. Ayrıca önceki denetim komisyonunda görev alan Murat Arcak’a komisyon raporunda yer alan rakamları sordu; Arcak ve CHP sözcüsü İbrahim Doğangül bu rakamları hatırlamadıklarını belirtti. Acar, kendi komisyon raporlarındaki rakamlarla Sayıştay raporundaki rakamların aynı olmadığını hatırlatarak meclis içindeki veri farklılıklarına dikkat çekti.

Toplantıda gerilimin tırmanmasını önlemek için araya kısa diyaloglar girdi; Doğangül, akşam maç olduğu için kısa konuşacağını belirtti ve ortamın daha fazla gerilmemesi gerektiğini vurguladı.

sonuç: süreç nasıl ilerleyecek?

Acar, Sayıştay denetim sürecinin henüz tamamlanmadığını; rapordaki bulguların denetçi tarafından hazırlandığını, belediyenin yasal süre içinde savunmalarını hazırlayıp ilgili kuruma ileteceğini söyledi. Değerlendirme ve kararın Sayıştay’ın ilgili kurulları tarafından verileceğini belirtirken toplantıda "Ucu açık bırakacağımız tek bir konu yok, içiniz rahat olsun" diyerek iddiaların takip edileceğini ve tüm konuların açıklığa kavuşturulacağını taahhüt etti.

ALİAĞA BELEDİYESİ KASIM AYI OLAĞAN MECLİS TOPLANTISI’NIN DİLEK VE TEMENNİLER BÖLÜMÜNDE 2025 YILI...

ALİAĞA BELEDİYESİ KASIM AYI OLAĞAN MECLİS TOPLANTISI’NIN DİLEK VE TEMENNİLER BÖLÜMÜNDE 2025 YILI SAYIŞTAY DENETİM RAPORU ÜZERİNE TARTIŞMALAR YAŞANDI.

Yazar
EDİTÖR

Ahmet Demir

Ben Ahmet Demir, 30 yaşındayım, İstanbul. aksiyon.com.tr Gündem ekibinin 'son dakika' uzmanıyım diyebilirsiniz. Kriz anları benim işim. En stresli anlarda soğukkanlılığımı korurum ve en hızlı, en doğru bilgiyi almak için uğraşırım. Pratik çözümler benden sorulur.