Alaşehir Uluslararası Kültür, Sanat ve Üzüm Festivali ilk gününde coşku yarattı:
Alaşehir Uluslararası Kültür, Sanat ve Üzüm Festivali, geleneksel kelter çekme ve en güzel üzüm yarışmalarıyla başladı. Festivalin açılış günü, hem yarışmacıların kıyasıya mücadelesine hem de üreticilerin ürünlerini değerlendiren jüri heyetine sahne oldu. Gün, akşam verilen konserle sona erdi.
Kelter çekme yarışmasında 30 yarışmacı mücadele etti:
Sevgi Yolu üzerindeki Pazar Camii önünden başlayan kelter çekme yarışmasında 30 yarışmacı, üzerinde yaklaşık 30 kilogram üzüm bulunan iki adet kelterle 500 metrelik parkuru en kısa sürede tamamlamak için yarıştı. Yarışa Alaşehir Belediye Başkan Yardımcısı Erol Kacar'ın start düdüğüyle başlandı.
Yarışın birincisi Uğur Özcan olurken, gösterdiği 1 dakikalik dereceyle podyumun en üstüne çıktı. İkinci olan Mustafa Tamkanın derecesi 1 dakika 0,1 saniye, üçüncü Mehmet Özcanın derecesi ise 1 dakika 0,3 saniye olarak kayıtlara geçti. Dereceye girenlere sırasıyla yarım altın, çeyrek altın ve gram altın ödülleri verildi.
En güzel üzüm yarışmasında jüri beş kriteri değerlendirdi:
Alaşehir Kongre Parkı'nda düzenlenen en güzel üzüm yarışmasına 40 üretici katıldı. Jüri üyeleri Raşit Köşlü, Orhan Uçar, Hüseyin Çıldır ve Hasan Ayhan, yarışmaya getirilen üzümleri renk, salkım yapısı, tat, tane büyüklüğü ve salkım sapı kriterlerine göre değerlendirdi.
Jüri sonucunda birinciliği Ömer Avcı, ikinciliği Musa Bingül, üçüncülüğü ise Ömer Tingil aldı. Ödül olarak birinciye tam altın, ikinciye yarım altın, üçüncüye ise çeyrek altın verildi. Yarışmaya katılan tüm üreticilere ayrıca 11'er adet üzüm kelteri ile 5 litrelik Bandırma yağı hediye edildi.
Alaşehir Belediye Başkanı Ahmet Öküzcüoğlu, festivalin amacının yalnızca üzümü değil ilçenin kültürel ve turizm değerlerini de tanıtmak olduğunu vurguladı. Başkan, üreticilerin bu yıl yaşadığı ekonomik sıkıntılara dikkat çekerek festivalin geleneksel olarak sürdürüldüğünü belirtti.
Öküzcüoğlu, üzüm fiyatlarındaki sorunlara işaret ederek "Bazen bu sene üzüm para etmedi, ‘Üzümün festivali mi olur?’ diyorlar" sözlerini hatırlattı ve festivalin gelir durumuna bakılmaksızın devam edeceğini ifade etti. Ayrıca ödüllerin yetersiz olduğuna değinerek kendi imkanlarıyla tüm katılımcılara 11 kelter ve 5 litrelik Bandırma yağı hediye edeceğini söyledi.
Festivalin ilk günü, akşam konseriyle sona erdi. Sahne alan Berkan Çiftçi ve Gizem Abalı'nın performansı izleyicilerden yoğun ilgi gördü ve Alaşehirliler müzik eşliğinde festivalin ilk gününü eğlenceli görüntülerle tamamladı.
ALAŞEHİR ULUSLARARASI KÜLTÜR, SANAT VE ÜZÜM FESTİVALİ, 30 YARIŞMACININ 30'AR KİLOGRAMLIK ÜZÜM KELTERLERİYLE MÜCADELE ETTİĞİ KELTER ÇEKME YARIŞMASIYLA BAŞLADI.