Alaplı’da 500 yıllık yufka ekmeği geleneği imeceyle sürdürülüyor

Zonguldak'ın Alaplı ilçesi Konak Mahallesi'nde yaklaşık 500 yıllık yufka ekmeği geleneği, mahalleli kadınların imecesiyle kışa hazırlanmak için sürdürülüyor.

Yayın Tarihi: 20.11.2025 11:07
Güncelleme Tarihi: 20.11.2025 11:07

Alaplı’da 500 yıllık yufka ekmeği geleneği imeceyle sürdürülüyor

Alaplı’da 500 yıllık yufka ekmeği geleneği imeceyle sürdürülüyor

Geleneğin adımları ve uygulaması

Zonguldak'ın Alaplı ilçesinin Konak Mahallesinde nesillerdir devam eden yufka ekmeği geleneği, kış aylarına hazırlık çerçevesinde mahalleli kadınlar tarafından imece usulüyle uygulanıyor. Akşamdan hazırlanan hamur, sabaha kadar dinlendirildikten sonra parçalara ayrılıyor ve oklavayla açılıyor.

Açılan hamurlar, odunla ısıtılan taç davul üzerinde pişirilerek yufka haline getiriliyor. Pişirme işlemi sırasında kullanılan odun ateşi ve taç davul yöntemi, geleneğin karakteristik unsurları arasında yer alıyor.

Toplumsal ve dayanıklılık yönleri

Bu uygulama hem mutfak kültürünün korunmasına hem de mahalle içi dayanışmanın canlı tutulmasına hizmet ediyor. Hazırlanan yufka ekmekler, kış boyunca tüketime hazır şekilde evlerde muhafaza ediliyor; böylece dayanıklı gıda stoklama geleneği de sürdürülmüş oluyor.

Yaklaşık 500 yıllık sürekliliğe sahip bu pratik, yerel bilgi ve becerilerin aktarımı açısından da önem taşıyor. İmece biçiminde yapılan üretim, üretim sürecinin paylaşılması ve kuşaklar arası etkileşimin canlı tutulması açısından yerel topluma değer katıyor.

ZONGULDAK (İHA) - ZONGULDAK’IN ALAPLI İLÇESİNDE YAKLAŞIK 500 YILDIR SÜRDÜRÜLEN YUFKA EKMEĞİ...

ZONGULDAK (İHA) - ZONGULDAK’IN ALAPLI İLÇESİNDE YAKLAŞIK 500 YILDIR SÜRDÜRÜLEN YUFKA EKMEĞİ GELENEĞİ, KIŞ AYLARININ YAKLAŞMASIYLA BİRLİKTE MAHALLELİ KADINLAR TARAFINDAN İMECE USULÜ YAPILMAYA DEVAM EDİYOR.

ZONGULDAK (İHA) - ZONGULDAK’IN ALAPLI İLÇESİNDE YAKLAŞIK 500 YILDIR SÜRDÜRÜLEN YUFKA EKMEĞİ...

Yazar
EDİTÖR

Meryem Özdemir

Ben Meryem Özdemir, 24 yaşındayım, Bursa'dan çalışıyorum. aksiyon.com.tr Gündem'deyim ama spesifik olarak eğitim ve sağlık politikalarındaki güncel gelişmelere odaklanıyorum. Öğrenmeye açık, meraklı ve enerjik bir yapım var.