Ağrı'nın Yazılı Köyünde Isırgan Otu Hasadı Başladı

Ağrı'nın Yazılı köyünde baharla birlikte doğal olarak yetişen ısırgan otu toplanıyor; köylüler eldivenle hasat edip taze ve kurutulmuş olarak değerlendiriyor.

Yayın Tarihi: 12.06.2026 13:48
Güncelleme Tarihi: 12.06.2026 13:52

Ağrı'nın Yazılı Köyünde Isırgan Otu Hasadı Başladı

Ağrı'nın Yazılı Köyünde Isırgan Otu Hasadı Başladı

Baharla birlikte yol kenarlarından sofralara

Baharın gelişiyle birlikte Ağrı merkeze bağlı Yazılı köyü çevresinde doğal olarak yetişen ısırgan otu toplama çalışmaları başladı. Köy sakinleri, özellikle yol kenarları, dere yatakları ve nemli alanlarda kendiliğinden çıkan otları toplayarak evlerine götürüyor.

Toplama sırasında el değdiğinde yakıcı etkisi nedeni ile köylüler genellikle eldiven kullanıyor. Hasat edilen ısırganların bir bölümü taze olarak yemeklerde değerlendirilirken, bir kısmı da kurutularak saklanıyor.

Geleneksel kullanım ve mevsimsellik

Bölge halkı tarafından uzun yıllardır tüketilen ısırgan otu, bahar aylarında en yoğun ilgi gören doğal ürünlerden biri. Köylüler, doğal ortamında yetişen otun hem günlük sofralarda yer aldığını hem de kurutma yoluyla daha uzun süre saklandığını belirtiyor. Bu alışkanlık, mevsimsel ürünlerin değerlendirildiği yerel gıda pratiklerinin bir parçası olarak öne çıkıyor.

Hasat süreci, hem doğal alanların gözetilmesini hem de toplanan otların evlerde doğru şekilde işlenmesini gerektiriyor; köy sakinleri bu süreci yılların verdiği deneyimle yürütüyor.

AĞRI’DA ISIRGAN OTU HASADI BAŞLADI

AĞRI’DA ISIRGAN OTU HASADI BAŞLADI

Yazar
EDİTÖR

Zeynep Kaya

Merhaba, ben Zeynep Kaya. 25 yaşındayım, İzmir'den çalışıyorum. aksiyon.com.tr Gündem kategorisinde veri gazeteciliği yapıyorum. Rakamlar benim işim. Anketlerin, istatistiklerin dilini halkın anlayacağı şekilde haberleştiriyorum. Genelde sessiz ama çok dikkatli bir yapıya sahibim.