ağaç dibindeki elmaların değerlendirilmesi:
Kütahya'nın Hisarcık ilçesinde yaşayan işçi emeklisi Hasan Soyugür, pazarda düşük fiyata alıcı bulan veya satılmayan ağaç diplerindeki elmaları toplayarak ev yapımı doğal sirkeye dönüştürüyor. Çiftlik evinde gerçekleştirdiği uygulama, hem ekonomik hem de çevresel açıdan atığın azaltılmasına katkı sağlıyor.
Soyugür, geçen yıl tüccara sattığı elma kurusunu 65 lira fiyatla elden çıkardığını, bu yıl ise kurunun 35-40 lira bandına, dip elmasının ise yaklaşık 4 liraya kadar gerilediğini belirtiyor. Fiyatlardaki düşüş, onu ağaç dibine düşen meyveleri değerlendirmenin yolunu aramaya itti.
yapım yöntemi ve malzemeler:
Hasan Soyugür, doğal sirke yapımının basit bir işlem olduğunu anlatıyor. Uyguladığı tarif şu adımlardan oluşuyor: "5 litrelik cam veya plastik bidona 1 kilogram elmayı soyup doğruyorum. Daha sonra mayalanması için bidonun içine biraz nohut, ekmek parçası, tuz, şeker ve 1 tatlı kaşığı bal ilave ediyorum. Hazırladığım karışımı güneşte bekletiyorum. Yaklaşık 15 gün içerisinde doğal sirke haline geliyor."
israfı önleme ve gelir seçeneği:
Bu yöntem, ağaç dibine düşüp çürümeye yüz tutan elmaları ekonomik değere dönüştürmenin pratik bir örneğini sunuyor. Soyugür, düşük fiyatlı ürünlerin çöpe gitmesi yerine temiz, doğal bir ürüne dönüşmesiyle hem aile bütçesine katkı sağladığını hem de atık miktarını azalttığını vurguluyor. Uygulamanın basitliği ve maliyeti düşük malzemelerle yapılabilmesi, benzer köy ve kırsal yerleşimlerde yaygınlaştırılabilecek bir model olduğunu gösteriyor.
HİSARCIK’TA DİBE DÜŞEN ELMALAR ZİYAN OLMUYOR: HİSARCIK’TA DOĞAL SİRKE MESAİSİ