Bist 100
10.247,75 0%
DOLAR
32,27 0,06%
EURO
34,77 0,17%
ALTIN
2.390,89 0,4%

Af Örgütü, Apple uyarısını doğruladı: Hintli gazetecilerin iPhone'larına Pegasus casus yazılımı bulaştı!

Apple, Hintli gazetecilerin İphone cihazlarına Pegasus casus yazılımı bulaştığını açıkladı. Uluslararası Af Örgütü, Apple’ın bu iddiasını doğrularken, Hindistan hükümeti, konuyla ilgili bir açıklama yapmadı.

Yayın Tarihi: 28.12.2023 16:32
Güncelleme Tarihi: 28.12.2023 16:32

Af Örgütü, Apple uyarısını doğruladı: Hintli gazetecilerin iPhone'larına Pegasus casus yazılımı bulaştı!

Apple'ın ekim ayı sonunda Hintli gazetecilerin ve muhalif isimlerin devlet destekli saldırılara hedef olmuş olabileceği yönündeki uyarıları, Başbakan Narendra Modi hükümetinden güçlü bir karşı atak gelmesine neden oldu. Yetkililer, Apple'ın bulgularından açıkça şüphe duyması üzerine cihaz güvenliği konusunda bir soruşturma başlattıklarını duyurdu.

Hindistan, Pegasus casus yazılımını kullanıp kullanmadığına ilişkin bir açıklama yapmadı. Fakat kâr amacı gütmeyen savunuculuk grubu Uluslararası Af Örgütü, perşembe günü Hindistan'daki önde gelen gazetecilerin iPhone'larında NSO Group'un istilacı casus yazılımını bulduğunu bildirerek Apple'ın erken uyarılarına daha fazla güvenilirlik kazandırdı.

Uluslararası Af Örgütü Güvenlik Laboratuvarı Başkanı Donncha Ó Cearbhaill, bir blog yazısında, "Son bulgularımız, Hindistan'daki gazetecilerin, acımasız yasalar gereğince hapis cezası, karalama kampanyaları, taciz ve gözdağı gibi diğer baskı araçlarının yanı sıra, sadece işlerini yaptıkları için giderek daha fazla yasadışı izleme tehdidiyle karşı karşıya kaldıklarını gösteriyor. Defalarca ifşa edilmesine rağmen, Hindistan'da Pegasus casus yazılımının kullanımına ilişkin utanç verici bir hesap verebilirlik eksikliği söz konusudur ve bu durum söz konusu insan hakları ihlallerine ilişkin cezasızlık hissini daha da arttırmaktadır” dedi.

apple

HİNDİSTAN HÜKÜMETİ, APPLE’A TEPKİLİ

Washington Post, perşembe günü ayrıca, Apple'ın daha önce kapalı kapılar ardında şirketten gelen uyarıların siyasi etkisini yumuşatmasını talep eden Modi yönetiminden üst düzey yetkililerin tepkisiyle karşılaştığını bildirdi. Habere göre üst düzey yetkililer Apple temsilcilerini çağırarak alternatif açıklamalar yapmaları konusunda ısrarcı oldular ve hatta bakanlık yetkilileriyle görüşmek üzere bir Apple güvenlik uzmanı getirttiler.

Washington Post, Hintli yetkililerin uyarıların etkisini yumuşatmaya yönelik baskı kampanyasının Kaliforniya'daki Apple yöneticilerini rahatsız ettiğini ancak sınırlı sonuçlar elde ettiğini ekledi. Apple, Hindistan yetkilileri başlangıçta uyarılara şüpheyle yaklaşılmasına yardımcı olurken şirket, uzmanın ziyaretinden sonra yetkilileri yatıştıran bir takip açıklaması yayınlamadı.