ADÜ'de 'Geçmişten Geleceğe Aydın' Sempozyumu başladı
13 Kasım 2025 tarihinde Atatürk Kongre Merkezi'nde başlayan sempozyum, Aydın Valiliği ile ADÜ iş birliği ve Fen, Sağlık ve Sosyal Bilimler Enstitüleri koordinasyonunda gerçekleştiriliyor. Etkinlik, Aydın'ın kültürel, tarihî ve bilimsel birikimini disiplinlerarası bir perspektifle ele almayı amaçlıyor.
Açılış konuşmaları
Sempozyum Kurulu adına söz alan Doç. Dr. Kemal Ramazan Haykıran, sempozyumun Aydın'ın değerlerini çok disiplinli bir yaklaşımla tartışmaya açması bakımından önemli bir girişim olduğunu belirtti ve hazırlıklara katkı veren Aydın Valiliği, ADÜ yönetimi, enstitü müdürlükleri ile akademik ekibe teşekkür etti. Haykıran, programın katılımcılar için verimli ve ufuk açıcı olmasını temenni etti.
ADÜ Rektörü Prof. Dr. Bülent Kent, Aydın'ın tarih boyunca kültür, ilim ve medeniyet merkezlerinden biri olduğunu vurguladı. Kent, üniversitenin şehrin tarihine ve kültürüne ilişkin pek çok bilimsel çalışmaya imza attığını belirterek, yirmi farklı üniversiteden 120 araştırmacının üç gün boyunca üç ayrı salonda 95'in üzerinde bildiri sunacağını ifade etti ve sempozyumun şehrin geçmişini daha iyi anlama ve geleceğe yön verme çabalarına katkı sağlamasını diledi.
Aydın Valisi Yakup Canbolat, şehirlerin yalnızca fiziki yapılardan ibaret olmadığını, her birinin bir ruhu ve hafızası bulunduğunu kaydetti. Canbolat, Aydın'ın tarih boyunca birçok uygarlığa ev sahipliği yaptığını, Millî Mücadele dönemindeki direnişiyle öne çıktığını ve bugün tarım, ticaret ile turizm alanlarındaki potansiyeliyle ülke gelişimine katkı sunduğunu belirterek sempozyumun şehrin kültürel belleği ve akademik birikimine katkı sağlayacağını söyledi.
İlk oturum ve sunumlar
Sempozyumun ilk oturumuna Prof. Dr. Mehmet Şeker başkanlık etti. Oturum kapsamında Prof. Dr. Aysun Sarıbey Haykıran 'Aydın Tarihi ve Tarih Çalışmalarına Toplu Bir Bakış', Prof. Dr. Kemal Benlioğlu 'Aydın'da Tarımın Gelişimine Bir Bakış' ve Prof. Dr. Osman Eralp Çolakoğlu 'Aydın'da Turizm' başlıklı sunumlarını gerçekleştirdi.
Stantlar ve yerel tanıtımlar
Sempozyum alanında Aydın'a özgü ürünlerin tanıtıldığı stantlar katılımcıların beğenisine sunuldu. Etkinlik sonunda Rektör Prof. Dr. Bülent Kent, Çineli Hanımeli Börek ve Mantı Evi, Aydiyar Zeytinyağları ve Aydın Dünya Efeleri Yörük Türkmen Federasyonu tarafından açılan stantları ziyaret ederek firma yetkilileriyle görüş alışverişinde bulundu ve destekleri için teşekkür etti.
Program ve katılımcılar
'Geçmişten Geleceğe Aydın Sempozyumu' 13-15 Kasım 2025 tarihlerinde üç ayrı salonda eş zamanlı oturumlarla devam edecek. Açılışa Aydın Valisi Yakup Canbolat, ADÜ Rektörü Prof. Dr. Bülent Kent, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Erkan Salan ve Prof. Dr. Cengiz Özarslan, Genel Sekreter V. Prof. Dr. Bertan Akyol, Rektör Danışmanları Doç. Dr. Kemal Ramazan Haykıran ve Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Fatih Hacıyusufoğlu, enstitü müdürleri, fakülte dekanları, kamu kurum müdürleri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve akademisyenler katıldı.
Sempozyum, Aydın'ın geçmişinden bugüne uzanan kültürel, tarihi, sosyal ve ekonomik birikimini bilimsel bir zeminde tartışmayı hedefliyor ve katılımcılara disiplinlerarası bir bakış sunmayı amaçlıyor.
ADÜ’DE "GEÇMİŞTEN GELECEĞE AYDIN" SEMPOZYUMU BAŞLADI