DOLAR
38,44 -0,03%
EURO
43,82 0,06%
ALTIN
4.106,4 0,72%
BITCOIN
3.650.677,03 -0,59%

Adıyaman'da Bayram Öncesi Fırınlarda 'Taplama' Mesaisi

Adıyaman'da fırınlarda bayram öncesi taplama üretimi artarken, yöresel lezzet uluslararası talep görüyor.

Yayın Tarihi: 28.03.2025 09:57
Güncelleme Tarihi: 28.03.2025 10:08

Adıyaman'da Bayram Öncesi Fırınlarda 'Taplama' Mesaisi

Adıyaman'da Bayram Kutlamaları İçin Taplama Hazırlıkları Başladı

Adıyaman'daki fırınlarda Ramazan Bayramı öncesinde, yöreye özgü lezzetlerden biri olan taplama üretimi yoğun bir şekilde devam ediyor. Adıyaman çöreği olarak bilinen bu özel tat, bayram sofralarını süslemek üzere hazırlanmaktadır.

Fırınlarda Artan Bayram Talebi

Un, maya, şeker, tuz, kabartma tozu ve susam gibi malzemelerle hazırlanan hamurun tandırda ya da fırınlarda pişirilmesiyle elde edilen taplamalar, bayram günlerinde çay eşliğinde misafirlere ikram edilmekte. Fırıncılar, her yıl olduğu gibi bu yıl da bayram öncesi artan talebi karşılayabilmek için yoğun mesai harcıyor. Bazı işletmeler, siparişleri yetiştirebilmek için gece geç saatlere kadar üretim yapıyor.

Geleneksel Lezzetlerin Payı

Samsat Belediye Başkanı Halil Fırat, bayram taplamasının ilçenin geleneksel lezzetlerinden biri olduğunu dile getirdi. Fırat, yıllar önce ailelerin imece usulüyle yaptığı taplamaların bugün fırınlarda üretildiğini belirtti. Ayrıca, bu özel lezzetin Almanya, Fransa, İsviçre ve Hollanda gibi birçok ülkeye gönderildiğini ifade etti. Taplama'nın 3 aylık raf ömrü olduğunu vurgulayan Fırat, bu lezzeti veren sunduğu bir diğer detay olarak sarı gelin çiçeğinin toplanma aşamasını da paylaştı.

Taplama Üreticilerinin Durumu

Taplama üreticisi Mohittin Yakaryılmaz, bayram öncesi yoğun talep yaşadıklarını belirtti. Pide fırınını taplama üretim tesisine dönüştürdüklerini ifade eden Yakaryılmaz, 'Daha önceden 10 yıl ekmek çıkardık, ama taplama işine geçtiğimiz için talebe yetişemiyoruz. Gayet memnunuz' şeklinde konuştu.

Adıyaman'daki fırınlarda Ramazan Bayramı öncesinde "taplama" mesaisi yaşanıyor. Un, maya, şeker...

Adıyaman'daki fırınlarda Ramazan Bayramı öncesinde "taplama" mesaisi yaşanıyor. Un, maya, şeker, tuz, kabartma tozu ve susam gibi malzemelerle hazırlanan hamurun tandırda ya da fırınlarda pişirilmesiyle elde edilen bu özel çörek, bayram günlerinde çay eşliğinde misafirlere ikram edilmek üzere hazırlanıyor.

Adıyaman'daki fırınlarda Ramazan Bayramı öncesinde "taplama" mesaisi yaşanıyor. Un, maya, şeker...

Adıyaman'daki fırınlarda Ramazan Bayramı öncesinde "taplama" mesaisi yaşanıyor. Un, maya, şeker, tuz, kabartma tozu ve susam gibi malzemelerle hazırlanan hamurun tandırda ya da fırınlarda pişirilmesiyle elde edilen bu özel çörek, bayram günlerinde çay eşliğinde misafirlere ikram edilmek üzere hazırlanıyor.