Acıpayam'da DSİ çalışması sırasında 5 toprak küpte insan kemikleri bulundu
Olayın gerçekleştiği yer ve ilk bulgular
Denizli’nin Acıpayam ilçesine bağlı Ucarı Mahallesinde tarımsal sulama hattı çalışması yürüten Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü ekipleri, boru döşemek için kazı yaptıkları sırada yaklaşık 2 metre derinlikte büyük bir toprak küp kırdı. Küpün içinde bir iskelet bulunduğunu fark eden ekiplerin ihbarı üzerine bölgeye jandarma ekipleri sevk edildi ve alan güvenlik çemberine alındı.
İnceleme, değerlendirme ve kazı çalışması
Küp ve içerideki kalıntılar üzerinde yapılan ön incelemeyi Denizli Müze Müdürlüğü gerçekleştirdi; yapılan tespitlere göre bulunan kemiklerin insana ait olduğu belirlendi. Müze yetkililerinin ilk değerlendirmesine göre kemiklerin Milattan önce 1500 yılına ait olabileceği ifade edildi.
Kırılan küpün dışında bölgede dört küpün daha tespit edilmesi üzerine, yetkililer alanda geniş çaplı kazı çalışması başlattı. Kazı ve ön incelemeler tamamlanana kadar çalışmaların sürdürüleceği ve buluntularla ilgili nihai açıklamanın daha sonra yapılacağı bildirildi.
Arkeolojik ve idari süreç açısından notlar
Alanda güvenliğin jandarma tarafından sağlanması, bulgunun müze müdürlüğü tarafından incelenmesi ve kazı kararı alınması, olayın hem adli hem de arkeolojik boyutunun dikkate alındığını göstermektedir. Bu tür buluntularda yapılacak kazı ve belgeleme çalışmaları, buluntuların korunması ve tarihleme değerlendirmelerinin sağlıklı yürütülmesi açısından belirleyicidir.
Yetkili kurumlar tarafından yürütülecek kazı ve incelemelerin tamamlanmasının ardından konuya ilişkin kapsamlı bilgilendirme yapılacağı belirtildi.
DENİZLİ'NİN ACIPAYAM İLÇESİNDE, SU BORUSU DÖŞEMEK İÇİN AÇILAN ÇUKURDA BULUNAN TOPRAK TÜPTEN İNSANA AİT OLDUĞU BELİRLENEN KEMİK PARÇALARI ÇIKTI.