ABD, Rusya ile barış görüşmeleri kapsamında Ukrayna’dan Donetsk’teki güçlerin çekilmesini talep etti
Adı açıklanmayan yetkililere göre, Almanya’daki ABD-Ukrayna görüşmelerinde ABD tarafı, Rusya ile barış sağlanması koşuluyla Ukrayna’nın Donetsk bölgesindeki güçlerini geri çekmeyi kabul etmesini istedi. Berlin’de Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy liderliğindeki heyet ile ABD heyeti; Steve Witkoff ve Jared Kushner tarafından temsil edilen ekip arasında görüşmeler yapıldı.
Müzakerelerin ana konuları
Görüşmelerde öne çıkan başlıklar arasında toprak takası meseleleri, güvenlik garantilerinin kapsamı ve uygulama süresi yer aldı. Yetkililer, anlaşma kapsamında Ukrayna’nın NATO anlaşmasının 5. maddesinde öngörülenlere benzer güvenlik garantileri alacağını, ancak bu garantilerin sonsuz süreyle olmayacağı yönünde bilgilendirme yapıldığını belirtti.
Ukrayna tarafı ise daha fazla müzakere talep ediyor; yetkililer, toprak takası konusunda anlaşmaya varmak için hâlâ aşılması gereken önemli engeller bulunduğunu ifade etti.
Ayrıca yetkililer, Rusya’nın daha önce Donetsk ve Luhansk’ı içeren Donbass bölgesini ve Kırım’ı ilhak ettiğini hatırlattı.
Görüşmelerin değerlendirilmesi
Ukrayna Ulusal Güvenlik ve Savunma Konseyi Sekreteri Rüstem Umerov, görüşmelerin ardından yaptığı açıklamada müzakerelerin yapıcı ve verimli geçtiğini, "Somut ilerleme sağlandı" dedi. Umerov, sosyal medyadaki spekülasyonlara karşı uyarıda bulunarak, ABD heyetinin Ukrayna’nın kalıcı bir barış antlaşmasına ulaşmasına yardımcı olmak için son derece yapıcı çalıştığını ve Ukrayna heyetinin bu çabalar için Başkan Trump ve ekibine minnettar olduğunu belirtti.
Gelecek adımlar ve diplomatik gündem
Yetkililer, anlaşmanın ayrıntılarının henüz netleşmediğini vurguluyor; bu yüzden hem güvenlik garantilerinin uygulanması hem de toprak takasıyla ilgili mekanizmaların nasıl işletileceği kritik önemde. Müzakereler, garanti sürelerinin sınırlandırılması ve takas süreçlerindeki teknik ve siyasi engeller nedeniyle karmaşık bir yapıya sahip.
Vladimir Zelenskiy, bu akşam Almanya’nın yanı sıra İngiltere, Fransa, İtalya, Hollanda, Polonya ve İsveç liderleri ile AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ve NATO Genel Sekreteri Mark Ruttenin de yer alacağı toplantıya katılarak barış görüşmelerini ele alacak. Bu görüşmeler, taraflar arasındaki güveni tesis etme ve müzakere sürecindeki belirsizlikleri gidermeye yönelik bir fırsat olarak değerlendiriliyor.
Genel olarak, Berlin görüşmeleri somut ilerleme işaretleri verirken; anlaşmanın kapsamı, garantilerin süresi ve toprak takası gibi başlıklarda çözülmesi gereken önemli ayrıntılar olduğu açık.
ADI AÇIKLANMAYAN YETKİLİLER, ALMANYA’DAKİ ABD-UKRAYNA GÖRÜŞMELERİNDE ABD TARAFININ RUSYA İLE BARIŞ İÇİN UKRAYNA’DAN DONETSK BÖLGESİNDEKİ GÜÇLERİNİ GERİ ÇEKMEYİ KABUL ETMESİNİ İSTEDİĞİNİ AÇIKLADI.