Bist 100
10.343,31 2%
DOLAR
32,69 0,13%
EURO
35,16 0,04%
ALTIN
2.436,27 0,03%

ABD'nin Atlantik kıyı şeridi her yıl 1-2 milimetre batıyor!

Yapılan yeni bir araştırma, ABD’nin Baltimore, New York ve Norfolk gibi şehirlerinin her yıl 1-2 milimetre battığını ortaya koydu.

Yayın Tarihi: 05.01.2024 09:48
Güncelleme Tarihi: 05.01.2024 09:48

ABD'nin Atlantik kıyı şeridi her yıl 1-2 milimetre batıyor!

Yeni bir çalışma, ABD'nin Atlantik kıyılarının batmakta olduğunu ortaya koyarak ABD'nin ikonik şehirleriyle ilgili endişeleri artırıyor.

PNAS Nexus'ta yayınlanan bu yeni araştırma Baltimore, New York ve Norfolk gibi şehirlerin çökme oranlarını yakından inceliyor ve bu şehirlerin her birinin yılda 1-2 milimetre oranında battığını belirtiyor. Bu oranlar 2 bin ila 74 bin kilometrekare arasında değişen bir kara alanını ve 1.2 ila 14 milyonluk bir nüfusu etkiliyor.

Eğer ciddi bir şey olursa, bu çökme oranları o bölgelerde felaketlere yol açabileceği belirtiliyor. Ayrıca, çalışma da bu konuya derinlemesine değiniyor. Diğer raporlar, bazı bölgelerin yılda 5 milimetreye varan oranlarda çöktüğünü belirtiyor.

abd

BATAN BÖLGELER İÇİN KIYAMET SENARYOSU

Bu gelişme, ciddiye alınacak bir durum gibi görünmese de, buzulların erimesi ya da çökmesi durumunda deniz seviyesinin katlanarak yükseleceği öngörülüyor. Hatta bazı araştırmacılar, deniz seviyesinin 6 fit yükselebileceğini iddia ediyor. Bu da yıllardır yavaş yavaş batan bölgeler için kıyamet senaryosu anlamına geliyor.

Bu riskler nedeniyle, çalışmaya katılan araştırmacılar, bu şehirlerin altyapısının gelecekte tehlikeye girmemesini sağlamak için batmayı azaltmanın uygun yollarını araştırıyor. Araştırmacılar, bu bulguların toplum ve altyapı esneklik planlaması için geniş kapsamlı etkileri olduğunu söylüyor.

Öte yandan, şehir yetkililerinin bu uyarıları dikkate alıp almayacağı ya da batan şehirlerin zaman içinde daha da kötüleşmeye devam edip etmeyeceği belli değil. Ancak bu sorunlar ihmal edilirse, New York, Baltimore gibi ABD'nin ikonik kıyı kentlerinde yaşamın ciddi oranda tehlikeye girebileceği düşünülüyor.