ABD'den Yaptırım Kararı
ABD yönetimi, ticari casus yazılım teknolojilerinin geliştirilmesi ve dağıtımı konusundaki rolleri sebebiyle Intellexa Konsorsiyumu ile bağlantılı beş birey ve bir kuruluşa yaptırım uyguladı.
Ticari Casus Yazılım Tehdidi
ABD Hazine Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, ticari casus yazılım teknolojisinin ABD'nin ulusal güvenliği için önemli bir tehdit oluşturduğuna dikkat çekildi. Yabancı Varlıkları Kontrol Ofisi (OFAC) aracılığıyla Intellexa Konsorsiyumu ile ilişkili olan bu kişi ve kuruluşa uygulanan yaptırımların amaçlarına yer verildi.
Intellexa Konsorsiyumu'nun Rolü
Açıklamada, Intellexa'nın merkezi olmayan şirketlerden oluşan karmaşık bir uluslararası ağ olduğuna işaret edildi. Bu konsorsiyum, özellikle "Predator" adıyla bilinen ve son derece ramak kalmış iki tür casus yazılım geliştirdiği bildirildi.
Predator Casus Yazılımı
Yapılan açıklamada, "Predator" casus yazılımının, bir cep telefonunda depolanan ve iletilen verilere erişim sağlamak amacıyla kullanılabileceği vurgulandı. Ayrıca, bu yazılımın, hedef cihazın ele geçirilmesi için kullanıcı etkileşimi gerektirmeyen tek tıklamalı ve sıfır tıklamalı saldırılar gerçekleştirebileceği ifade edildi.