ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan Açıklama
ABD Dışişleri Bakanlığı, Lübnan'da Hizbullah unsurlarına ait çağrı cihazlarının eş zamanlı olarak patlatılması olayına ilişkin, Amerika'nın bu olayla bir ilgisi bulunmadığını duyurdu. Olayın arka planına dair herhangi bir değerlendirme yapılmayacağını da belirten bakanlık, sorumlunun kim olduğuna yönelik bir yanıt vermeyeceklerini açıkladı.
Miller: "Herhangi Bir Bağlantımız Yok"
Bakanlık sözcüsü Matthew Miller, günlük basın toplantısında birkaç gün içinde yaşanan gelişmelere ilişkin şu ifadeleri kullandı: "ABD'nin bu işle bir ilgisinin olmadığını kesin bir şekilde söyleyebilirim. Olayla ilgili daha önceden bilgi sahibi değildik ve şu an bilgi toplamaya çalışıyoruz."
Olayın Arka Planı
Lübnan'da Hizbullah unsurlarının kullandığı çağrı cihazlarında meydana gelen patlamalar sonucu biri çocuk 9 kişi hayatını kaybetti ve yaklaşık 2,800 kişi yaralandı. Sağlık Bakanlığı, yaralılardan yaklaşık 200'ünün ağır yaralı olduğunu bildirdi.
İsrail’in İddialara Cevabı Bekleniyor
Hizbullah, olayın sorumlusunu İsrail olarak göstermişken, bu konuyla ilgili henüz İsrail tarafından herhangi bir açıklama yapılmadı. Özellikle 8 Ekim 2023'ten bu yana İsrail-Lübnan sınırında devam eden çatışmaların ardından, bölgede gerilimde bir artış gözlemleniyor.