ABD Dış İlişkiler Komitesi Başkanı, Batı Şeria için 'Yahudiye ve Samiriye' İsmine Geçişi Talep Etti

Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Brian Mast, Batı Şeria'nın 'Yahudiye ve Samiriye' olarak anılması yönünde talimat verdi.

Yayın Tarihi: 27.02.2025 00:04
Güncelleme Tarihi: 27.02.2025 00:04

ABD Dış İlişkiler Komitesi Başkanı, Batı Şeria için 'Yahudiye ve Samiriye' İsmine Geçişi Talep Etti

ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Brian Mast, komite çalışanlarına, İsrail işgali altındaki Batı Şeria için İbranice adı olan 'Yahudiye ve Samiriye' isminin kullanılması talimatını verdi.

Amerikan Axios haber platformu, Mast'ın talimatına ilişkin doğrudan bilgisi olan bir kaynaktan elde ettiği belgelere yer verdi. Bu talimat, komitede görev yapan 50 Cumhuriyetçi personele gönderildi.

Kongre'deki Demokrat çalışanlar için bağlayıcı olmayan talimatta Mast, "İsrail ile aramızdaki kopmaz bağın ve Yahudi halkının kadim ana vatanı üzerindeki doğal hakkının bilinciyle, Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi bundan böyle resmi yazışmalarda, iletişimde ve belgelerde Batı Şeria'dan 'Yahudiye ve Samiriye' olarak bahsedecektir" ifadelerini kullandı.

Mast, bu bölgenin Yahudi köklerinin yüzyıllara dayandığını savunarak, "Amerikan halkının temsilcileri olarak, kınanması gereken antisemitizm dalgasını durdurmak ve İsrail'in Yahudi medeniyetinin beşiği üzerindeki haklı iddiasını tanımak için üzerimize düşeni yapmalıyız" dedi.

Florida'nın Cumhuriyetçi Temsilciler Meclisi üyesi olan Mast, daha önce İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarına destek vermek için Kongre'ye İsrail askeri formasıyla gelmişti.

Son aylarda, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve kabinesindeki bakanlar, 1967'den beri işgal altında bulunan Batı Şeria'yı ilhak etme niyetlerini açıkça dile getirmişlerdi. Ayrıca, İsrail parlamentosu bu ayın başlarında işgal altındaki Batı Şeria'nın isminin 'Yahudiye ve Samiriye' olarak değiştirilmesi teklifini kabul etti.

Uluslararası toplum, özellikle ABD, 1967'de işgal ettiği topraklardan Batı Şeria olarak bahsetmeye devam etmekte ve bu bölgede İsrail egemenliğini tanımamaktadır. Batı Şeria'da yaklaşık 3 milyon Filistinli ve bu topraklarda yaşayan yarım milyon İsrailli bulunmaktadır.