AB, Sınırda Karbon Vergisinde Şirketlerin Çoğunu Muaf Tutmayı Planlıyor

AB Komisyonu, sınırda karbon vergisi kapsamındaki şirketlerin %80'inin muaf tutulmasını değerlendiriyor.

Yayın Tarihi: 06.02.2025 17:58
Güncelleme Tarihi: 06.02.2025 17:58

AB, Sınırda Karbon Vergisinde Şirketlerin Çoğunu Muaf Tutmayı Planlıyor

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu İklim, Net Sıfır, Temiz Büyüme ve Vergiden Sorumlu Üyesi Wopke Hoekstra, sınırda karbon vergisi kapsamına girmesi beklenen şirketlerin %80'inin muaf tutulması konusunda değerlendirmelerde bulundu.

Hoekstra, Brüksel'de gerçekleştirdiği açıklamalarda, 2026 başında uygulamaya girmesi öngörülen Avrupa'nın Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması (CBAM) hakkında bilgi verdi. Bu düzenleme, AB'nin kendi ürünleri için ödenen karbon fiyatı ile ithal mallar için ödenen karbon fiyatını eşitlemeyi hedefliyor.

Sınırda karbon vergisi kapsamındaki emisyonların neredeyse tamamının, ilgili şirketlerin sadece %20'si tarafından üretildiğini belirten Hoekstra, AB'nin CBAM uygulamasını en büyük ithalatçılarla sınırlamayı düşündüklerini ifade etti.

Hoekstra, bürokrasiyi azaltma ve üretkenliği artırma çabalarının bir parçası olarak, çoğu işletmeyi CBAM uyum sürecinden ve maliyetlerden kurtarmayı amaçladıklarını vurguladı. Karbon yoğun sektörler arasında yer alan çimento, demir-çelik, alüminyum, gübre, elektrik ve hidrojen ithalatı kapsamındaki CBAM uygulamasında, AB ithalatçılarının ürünlerin hacmi ve üretim sırasında oluşan sera gazı emisyon miktarını raporlaması gerekiyor.

AB, 2026 yılında başlayacak nihai döneme yönelik metodolojiyi geliştirmek için çalışmalarını sürdürüyor. 2026'dan itibaren ithalatçıların, ürünleri için sera gazlarına denk gelen sayıda CBAM sertifikası satın alması ve teslim etmesi gerekecek. Ayrıca, AB ile eşit seviyede karbon fiyat mekanizmasına sahip ülkeler için, fark ödenmeden ihracat yapılabileceği de belirtiliyor.

AB'nin CBAM uygulaması, özellikle ABD ve Hindistan gibi ülkeler tarafından ciddi şekilde eleştiriliyor. Öte yandan, AB'deki şirketler, Birliğin sürdürülebilirlik ve çevre politikalarını karmaşık ve maliyetli buluyor. Bu doğrultuda AB Komisyonu, iş ortamını geliştirmek ve AB’yi daha rekabetçi hale getirmek adına farklı politikaları basitleştirmeyi içeren bir paket üzerinde çalışıyor. CBAM’de yapılacak değişiklik teklifinin de bu paket içerisine dahil edilmesi düşünülüyor.